Zo financiert Multi Vloeren Brabant een investering van 1 miljoen

Hoe Multi Vloeren Brabant nieuwe investering financiert

Binnen een paar jaar drie gloednieuwe vrachtwagens én een flinke uitbreiding van het bedrijfspand. Door slim te financieren weet Multi Vloeren Brabant flink te groeien. Het zijn de jaren negentig van de vorige eeuw. Rob van Deursen werkt als tegelzetter en ergert zich regelmatig aan de slecht gestorte vloeren waarop hij aan de slag moet. In 2000 neemt hij een rigoureus besluit. Van Deursen plundert zijn spaarrekening, koopt een busje en een pomp om vloerspecie mee te maken en schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel.

Veranderen als het nodig is

Het markeert de start van Multi Vloeren Brabant. Het bedrijf levert cementdekvloeren, natuursteenvloeren, tegelvloeren en vloerverwarmingssystemen. Met succes, want op de loonlijst staan inmiddels negen mensen.

In de twintig jaar die Van Deursen nu onderneemt, heeft hij belangrijke lessen opgedaan: durf te veranderen, blijf investeren en innoveer op tijd. "Al in de eerste jaren van de crisis zijn we geswitcht naar particuliere opdrachtgevers. De grote klappen vielen vooral in de seriebouw. Kleine projecten bij mensen thuis gingen grotendeels gewoon door. We zijn door die koerswijziging nu veel minder gevoelig voor een nieuwe dip in de bouw."

Ondernemer Rob schaft een nieuwe vrachtwagen aan

Rabo Lease

Custom made vrachtwagens

De vraag naar zijn producten blijft alsmaar verder groeien. Dat maakt investeren noodzakelijk. Zo kocht de ondernemer in 2018 een nieuwe vrachtwagencombinatie, dit jaar kwamen daar nog eens twee hypermoderne trucks bij.

De custom made vrachtwagens hebben een extra grote mixketel aan boord waarmee het bedrijf op elke locatie razendsnel nieuwe mortel kan produceren. "Dat doet geen enkele andere machine in de markt. Hiermee verdubbelen we onze productiecapaciteit in één keer en kunnen zo in korte tijd veel meer werk verzetten", aldus Van Deursen.

Sneller groeien met lease

Kon Van Deursen de start van zijn bedrijf twintig jaar nog uit eigen zak financieren, dat zat er deze keer niet in. Logisch, als je de bedragen hoort die met deze investering gemoeid zijn. "De twee vrachtwagens kosten € 370.000 per stuk. Zoveel geld hebben we natuurlijk niet in kas."

Door de vrachtwagens te leasen, hoefde hij niet nog jaren te wachten om het hele bedrag bij elkaar te sparen. Zijn bedrijf lost de productie-voertuigen nu in maandelijkse termijnen af. Wel zijn de vrachtwagens meteen van hem, zodat hij profiteert van fiscale voordelen als de investeringsaftrek.

Ontdek de voordelen van Rabo Lease
Multi Vloeren Brabant

Voldoende cashflow voor uitbreiding

"Normaal gesproken betaal ik dit soort investeringen voor de helft uit eigen zak en gaat de andere helft in de lease. Deze keer hebben we het anders aangepakt. We willen komend jaar een nieuwe hal bouwen. Door nu het hele bedrag te leasen, houden we voldoende cashflow om deze uitbreiding uit eigen zak te kunnen financieren."

“Ik hou er rekening mee dat we in het eerste jaar nog geen winst draaien met deze BV.”

Het geld voor de nieuwe hal heeft Van Deursen al in kas. Toch wacht hij bewust nog even met bouwen. "Anders moeten we tot de laatste euro gebruiken en hebben we nul reserves meer. Dat vind ik te risicovol. We sparen nog even verder en willen in het voorjaar van 2020 van start gaan met de uitbreiding."

Nieuw product

De uitbreiding van zijn bedrijf gaat gepaard met een nieuwe innovatie. Met Multimortel Brabant levert Van Deursen sinds kort ook kant-en-klare cementgebonden mortel. Vooral bedoeld voor klussenbedrijven, hoveniers en tegelzetters die een kleine hoeveelheid cement nodig hebben voor hun werkzaamheden.

"We hebben nog wat ruimte over op ons terrein. De caravans die daar eerder stonden gestald, leverden ons weinig op. Ik zie in de markt vraag voor dit product en daar komt bij dat deze uitbreiding erg dicht ligt bij wat we al doen. We hebben de materialen, het zand en de cement al liggen. Deze innovatie voelt voor ons daarom heel logisch."

Eén van de drie trucks die Van Deursen dit jaar kocht, is helemaal ingericht op de kant-en-klare mortel. "We beginnen hiermee op nul. Ik hou er dan ook rekening mee dat we in het eerste jaar nog geen winst draaien met deze BV. Dat is niet zo erg, we kunnen de lasten dragen."

Rob van Deursen

3 tips van Rob van Deursen

  1. Succes begint bij goed werk leveren. Zorg dat elke klant tevreden is wanneer je de factuur stuurt.
  2. Gebruik je vrachtwagen als reclamezuil. Zeker in nieuwbouwwijken halen wij op die manier veel nieuwe klussen binnen.
  3. Huur een gespecialiseerd bureau in voor je online vindbaarheid. De ontwikkelingen op dat gebied gaan veel te snel om zelf goed bij te kunnen houden.