Een beeldje van een naakte, zwangere vrouw.

Zo blijft BellySisters concurreren en uitbreiden

Jacqueline van Schagen (44) en haar compagnon Maaike Entius (34) maken met hun bedrijf BellySister beeldjes van vrouwen die hun zwangere buik willen vastleggen. Het bedrijf is de afgelopen tijd flink gegroeid en breidt verder uit naar het buitenland met een franchise-concept.

Ontstaan van het idee

Jacqueline en Maaike maken beeldjes van de buik van zwangere vrouwen.. Dit doen ze van kunststof, van kunststof met een koperen of bronzen laagje of van volledig brons. In de meeste gevallen gaat dat om vrouwen die hun zwangere buik willen laten vastleggen. Soms heeft de aanleiding ook een andere reden, zoals een doodgeboren kindje of een vrouw die een borstamputatie te wachten staat.

Haar vorige onderneming was De Geboortehulp. 'Je kon bij mij terecht voor zwangerschapsbegeleiding. Ik gaf cursussen aan stellen en hielp zwangere vrouwen die met mentale issues zaten. Zij stonden er bijvoorbeeld alleen voor of hadden aan hun vorige bevalling een trauma overgehouden', aldus Jacqueline. 'Toen ik een paar keer met stilgeboortes in aanraking was gekomen, is het idee voor BellySisters ontstaan.'

vrouwelijkondernemerschap, vrouwen hub, ondernemers, duurzaamgroeien

De start van BellySisters

Jacqueline noemt zichzelf goed in contact met mensen, in het regelen van allerlei zaken en het doen van de administratie. Maar een product vermarkten en daarbij zwaar inzetten op social media? Dat is niet helemaal haar "cup of tea".

'Maaike kan dat juist heel goed. Zij kent alle ins en outs van Instagram en TikTok en is een pietje-precies als het om design, beurspresentatie en fotomateriaal gaat. Alles wat je ziet komt van haar, alles wat je niet ziet regel ik. Zo vullen we elkaar perfect aan.'

Veel meer concurrentie erbij

Het gros van de BellySisters-klanten hebben een vrolijk verhaal. Het zijn vrouwen die naar de studio in Alkmaar komen om hun zwangere buik te laten vereeuwigen. Met een handscanner wordt van hun lichaam een 3D-scan gemaakt. Een paar maanden na de geboorte van hun baby krijgen de ouders het beeldje thuis opgestuurd.

Toen BellySisters bijna vijf jaar geleden startte, was er nog nauwelijks concurrentie. Dat is inmiddels wel anders. 'We worden soms letterlijk gekopieerd, in teksten, beelden en manier van werken. In het begin moesten we daar erg aan wennen, maar inmiddels beschouw ik het vooral als compliment. Mensen vinden het blijkbaar mooi wat we doen. Daarnaast vind ik dat je het verschil altijd bij jezelf moet zoeken, niet bij een ander.'

Ondernemerstip van Jacqueline

“Natuurlijk knettert het weleens, maar daar is niks mis mee. Het houd je scherp. Ik miste dit juist toen ik nog in mijn eentje een bedrijf runde. We respecteren elkaars mening en kunnen dingen na een discussie ook weer makkelijk loslaten.”

Wereldwijd

Het bedrijf groeide de afgelopen jaren gestaagd door. Naast de BellySisters Experience in Alkmaar werd afgelopen jaar een tweede vestiging geopend, in Antwerpen. Als franchise-concept draaien ze nu in Denemarken en Zwitserland.

'Via een post op Instagram zijn we in contact gekomen met twee Nederlandse vrouwen in Denemarken. Zij scannen daar nu zwangere buiken en sturen de scans naar Nederland, waar wij die laten maken en weer opsturen.' Zo werkt het ook met BellySisters-Zwitserland.

Het filiaal in Antwerpen daarentegen is in eigen beheer. 'Hier hebben we onze studio in Alkmaar in het klein nagemaakt. We krijgen er niet alleen Vlamingen over de vloer, ook vrouwen uit Zuid-Nederland weten ons daar inmiddels goed te vinden', zegt Jacqueline.

Of er nog meer landen bijkomen? Jacqueline sluit het zeker niet uit. 'We zijn een bedrijf aan het bouwen. Mijn man is 15 jaar ouder en ik wil graag de mogelijkheid hebben om iets eerder te stoppen met werken. Dan kunnen we samen nog jarenlang volop van het leven genieten.'

Je bedrijf laten groeien?

Wil je graag verder groeien met je bedrijf? Of ben je geïnspireerd om ook te starten als ondernemer?

Je kan jouw ideeën al in een vroeg stadium vrijblijvend bespreken met een adviseur. Ook als je je plannen nog niet tot in detail hebt uitgewerkt, denken we graag met je mee.