Kennismakers over het uitbesteden van werkzaamheden

Als je bedrijf snel groeit, wil je wendbaar zijn. Zowel Florian met zijn plantaardige voedingsmerk als Jessica met haar nailart-conceptsalon hebben dit ervaren. Zij besloten een deel van hun werk en bedrijfsprocessen uit te besteden. Daardoor kunnen zij meer aan hun bedrijf te werken, in plaats van in hun bedrijf. In Kennismakers delen ze hoe zij dat hebben gedaan en wat daar bij komt kijken. Want loslaten en uitbesteden kan best spannend zijn.

Blijf flexibel ondernemen

Als jouw bedrijf met een innovatief product of concept de markt op gaat, weeg je veel zaken af. Florian ontwikkelde vernieuwende vleesvervangers en Jessica begon een type nagelsalon die in Nederland nog niet bestond. In zo'n geval bepaal je vooraf hoe je een product op de markt brengt: de juiste prijs en het verdienmodel zijn daarbij belangrijk. Onderweg gaan zaken ongetwijfeld anders dan je vooraf dacht. Probeer daarom flexibel te blijven en tijdig bij te sturen. Het vooraf schetsen van verschillende scenario's voor de toekomst kan daarbij helpen.

Samenwerken maakt sterker

Florian en Jessica hebben allebei een deel van hun werkzaamheden uitbesteed. Het aangaan van de juiste samenwerkingen is daarbij cruciaal. Maar daar komt wel veel bij kijken. Elke samenwerking heeft afspraken nodig, zeker op financieel vlak. Als alles goed op papier staat en je vult elkaar goed aan, dan maken de juiste samenwerkingen je bedrijf sterker. Bekijk deze handige checklist voor partnerships.

Wist je dat...

je mogelijk in aanmerking komt voor een subsidie wanneer je samenwerkt met andere bedrijven aan een nieuw, innovatief product? Zo'n financieel steuntje in de rug kan jullie helpen een innovatie te ontwikkelen of door te voeren die anders misschien niet van de grond was gekomen.

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Werk uitbesteden om te groeien

Als je bedrijf groeit, heb je mogelijk (extra) personeel nodig. Het hebben van personeel brengt nieuwe uitdagingen mee: ziekteverzuim, verzekeringen, risico's. In plaats van het aannemen van personeel kun je ook bepaalde werkzaamheden uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een andere ondernemer. Zo kan jij misschien efficiënter blijven ondernemen. Ook zzp'ers kunnen bij groei van hun bedrijf denken aan uitbesteden of inhuur van krachten. Een samenwerking met andere ondernemers kan heel goed in de vorm van een coöperatie. Dat heeft voordelen als meer volume, meer schaalgrootte en het delen van middelen.

Ook handig om te weten

Je krachten bundelen met andere ondernemers loont. Maar het is wél belangrijk dat je eerst goed nadenkt over de regels, samenwerkingsvormen en financiële afspraken.

Jessica

Jessica is mede-eigenaar van Lakwerk, een nailart-conceptsalon waar inmiddels veertig mensen een plek huren. Jessica ontdekte dat er in Londen en New York hele hippe nagelsalons waren, maar in Nederland bestonden die nog niet. Al snel breidde Lakwerk uit met nog een salon, een truck en een nailschool. De training van nagelstylisten is een belangrijk onderdeel van Lakwerk.

“Iedereen wordt intern opgeleid en de mensen die een plek huren in onze salon trainen vervolgens weer nieuwe mensen.”

Florian

Florian is mede-eigenaar van Bumi, een biologisch en plantaardig voedingsmerk. Het product moet een voedzaam alternatief bieden voor mensen die plantaardig willen eten. Maar Bumi wil ook een alternatief zijn voor andere vleesvervangers. Om het de consument in de keuken makkelijker te maken, kruidt, bakt en snijdt Bumi de producten voor.

“Als je werk uitbesteedt is de marge wat lager, maar wel wendbaarder. Dat vind ik in deze fase van de organisatie prettig.”

phone

Hulp nodig?