Minder financiële stress, een stabielere opdrachtenstroom: zo doe je dat
Onzekerheid. Het gaat nu eenmaal hand in hand met het runnen van een eigen bedrijf. Die onzekerheid kan gaan over je opdrachtenstroom, een klant die wel of niet blijft en je inkomsten. Hoe ga je daar als ondernemer goed mee om?
6 veelvoorkomende onzekerheden bij ondernemer
Wanneer je kiest voor het hebben van een eigen bedrijf is het nemen van risico's jou vast niet vreemd. Maar dat betekent niet dat je nergens meer onzeker over mag zijn. Waarover precies, dat hangt sterk af van jou als persoon, het soort bedrijf dat je hebt en de markt waarin je opereert. Dit zijn 6 veelvoorkomende onzekerheden bij ondernemer.
- Financiële stress: Cashflow en liquiditeit zijn cruciaal voor het runnen van een gezond bedrijf, het betalen van je rekeningen en het realiseren van je groeiambities. Niet gek dus dat veel ondernemers met name op dit punt soms stress ervaren
Een onzekere opdrachtenstroom: “Hebben we over drie maanden nog voldoende opdrachten, zodat we de salarissen kunnen blijven betalen?” Misschien is dit een kleine geruststelling voor je: je bent lang niet de enige ondernemer die hierover stress ervaart. Lees hier meer over hoe je jouw liquiditeit onder controle houdt.
Goed personeel vinden: Het vinden, opleiden en behouden van de juiste medewerkers is - zeker in deze krappe arbeidsmarkt - een hoofdpijndossier. Heb je een relatief kleine onderneming en zegt een talentvolle collega plotseling op, dan kan dat je bedrijfsvoering in de war schoppen. Wil je graag uitbreiden? We hebben 8 tips voor je om personeel te vinden.
Je persoonlijke balans vinden: Graag steek je tijd in je bedrijf. Nog even die klant mailen en snel nog een deadline halen. Het vinden van een goede balans tussen werk en privé kan lastig zijn.
Economische schommelingen: Hoe hard je ook werkt, de economie heb je niet in de hand. Zo kan ineens de energieprijs omhoogschieten of een recessie optreden. Dit soort gebeurtenissen kunnen veel impact hebben op je bedrijfsvoering. Lees hier wat er in jouw sector speelt.
Afhankelijkheid van leveranciers en klanten: Is je onderneming sterk afhankelijk van slechts een handjevol klanten en leveranciers, dan kan dit tot kopzorgen leiden. Als één van hen failliet gaat, dan leidt dat mogelijk tot leveringsproblemen of onbetaalde facturen.
Maak je je zorgen om je liquiditeit? Met Factuur Financiering heb je een kortlopende lening op basis van een uitstaande factuur aan een ander bedrijf of aan een consument.
Cashflow, liquiditeit en werkkapitaal
Financieel ontstressen, hoe doe je dat nou? Allereerst door meer grip te krijgen op je cashflow. Dit is de geldstroom die in uit je onderneming vloeit. Cashflow is de belangrijkste financiële graadmeter voor een bedrijf.
Als er te lang sprake is van een negatieve cashflow, dan kun je op termijn je schulden niet meer afbetalen. Daardoor komt je onderneming in financiële problemen.
Twee andere financiële termen die je moet kennen, zijn liquiditeit en werkkapitaal. Liquiditeit vertelt of je onderneming in staat is om alle kortlopende schulden (tot een jaar vooruit) te betalen. Werkkapitaal is een wat ruimer begrip. Dat is het geld dat je op korte termijn nodig hebt om aan al je financiële verplichtingen te voldoen.
Hoe je financiële zorgen voorkomt
Heb jij regelmatig zorgen over je financiën? Over de vraag of je de salarissen van de volgende maand wel kunt uitbetalen bijvoorbeeld? Deze tips helpen je om financieel te ontstressen.
- Verhoog de marges: Zorg dat je per product en klantgroep precies weet wat je verdient. Kijk waar je marges kunt verhogen en breid de activiteiten met een al gezonde winstmarge verder uit.
- Werk de boekhouding bij: Zorg ervoor dat je boekhouding goed op orde is, zodat je altijd precies weet welke grote uitgaven eraan komen. Denk bijvoorbeeld aan de voorlopige belastingafdracht. Vind je dit soms best ingewikkeld, laat je dan bijstaan door een financieel adviseur.
- Wees scherp met facturen: Maak duidelijke betaalafspraken met klanten. En heeft een factuur de deadline gepasseerd, stuur dan meteen een herinnering. Wanneer je gebruik maakt van een goed boekhoudpakket, kan je dit automatisch instellen.
- Maak geld liquide: Heb je machines en voertuigen uit eigen zak gefinancierd? Deze grotere aankopen kun je ook financieren met financial lease. Zo hou je jouw financiële reserves over om medewerkers en leveranciers te betalen of debiteuren voor te financieren.
Het bedrijfsmiddel staat dan meteen op je balans en toch behoud je financiële speelruimte. Hier zie je meteen wat je kunt leasen en voor welk bedrag precies.
Meer zekerheid over opdrachten
Hoe zorg ik voor meer continuïteit in mijn opdrachtenstroom? Ook dat is een vraag die bij veel ondernemers speelt. Nu hangt dit natuurlijk sterk af van het soort bedrijf dat je hebt en in welke branche je actief bent. Een zelfstandige binnenhuisarchitect heeft doorgaans minder zekerheid dan een installatiebedrijf dat geld verdient met servicecontracten.
Er zijn wel strategieën denkbaar om die onzekerheid te verminderen:
- Investeer in je netwerk: Sterke relaties met klanten, leveranciers en andere ondernemers in de regio kunnen leiden tot nieuwe opdrachten.
- Ga voor een gevarieerder aanbod: Door meer verschillende diensten en producten aan te bieden, spreid je de risico's. Als in één hoek de vraag wegvalt, dan kan je dat elders compenseren.
- Werk met contracten: Onderzoek of je vaker een contract kunt afsluiten. Die bieden je bedrijf meer voorspelbaarheid van werkdruk en inkomsten.
- Investeer in marketing: Zichtbaarheid is een belangrijk middel tegen een opdrachtenstroom die terugloopt. Social media, contentmarketing en zoekmachineoptimalisatie helpen daarbij.
- Gebruik een CRM-systeem: Met een klantbeheersysteem verbeter je de relaties met klanten. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker leads opvolgen en contact onderhouden met voormalige klanten. Een CRM systeem kan je helpen om je relatie met klanten te verbeteren.
- Sluit partnerships af: Ga op zoek naar bedrijven die dezelfde klantengroep bedienen. Denk aan een webdesigner en een online marketingbureau. Door samen op te trekken kun je waarschijnlijk meer opdrachtgevers bedienen.
Elk van deze strategieën kunnen iets bijdragen aan het voorspelbaar maken van je opdrachtenstroom. Ga na wat voor jou goed werkt en blijf je aanpak voortdurend evalueren en aanpassen.