Twee mannen in een machinehal

5 tips voor de aanvraag van een innovatiesubsidie

Met de juiste innovatiesubsidie kun je jouw cashflow een flinke boost geven. Deze 5 tips helpen je bij het voorbereiden en managen van een aanvraag van een innovatiesubsidie.

Gieter

1. Begin op tijd

De aanvraag van een innovatiesubsidie brengt behoorlijke administratieve rompslomp met zich mee. Bezint dus eer gij begint, stelt Erwin Vermeulen.

"Om te beginnen moet je nagaan of jouw innovatie in één van de subsidiehokjes past. Dat doe je via de Subsidiewijzer van de RVO. Wees je ervan bewust dat je voor de RVO een begroting moet maken, stukken moet verzamelen en vervolgens moet indienen in de verschillende portals. Trek hiervoor minimaal een maand uit", aldus Vermeulen.

2. Kijk naar de kosten na de aanvraag van een innovatiesubsidie

Niet alleen het aanvragen van een subsidie kost tijd, de RVO verlangt ook dat je daarna een strakke administratie bijhoudt. "Ga daarom eerst voor jezelf na of al die tijd die je in de subsidie steekt, opweegt tegen het geld dat je ontvangt.” aldus Vermeulen.

Wel of geen hulp

Je kunt de aanvraag voor een innovatiesubsidie zelf indienen, maar je kunt ook een adviesbureau inschakelen. De meeste intermediairs werken overigens op basis van een succesfee.

Een succesfee betekent dat ze de aanvraag voor je regelen en pas kosten rekenen als de subsidie wordt toegekend. Zo tussen de 10 en 15% van het te ontvangen bedrag is een gangbaar percentage. Voor subsidies van tienduizenden euro's wordt meestal een maximaal bedrag afgesproken.

Illustratie reageerbuisjes

3. Kies de juiste bewoording in je aanvraag

In je subsidieaanvraag moet ambitie doorklinken, maar het is wel goed om op te passen met beloftes die je mogelijk niet waar kunt maken. "Onzekerheid hoort bij het innovatieproces en dat weet de subsidieverstrekker ook. Maar dat betekent niet dat de overheid gelooft in fabeltjes", aldus Vermeulen.

“Vermijd subjectieve bewoordingen in je subsidieaanvraag.”

"Vermijd daarom subjectieve bewoordingen zoals ‘beste’, ‘snelste’ en ‘eenvoudigste’. Richt je meer op de technische details en maak die zo concreet mogelijk. Leg uit welk probleem je oplost en voor wie."

Een bankfinanciering

Een succesvolle aanvraag van een innovatiesubsidie kan positieve gevolgen hebben voor je kansen op een bankfinanciering. Subsidies als een WBSO of EIA verstevigen namelijk je financiële positie. Dit betekent niet dat je gegarandeerd een bedrijfskrediet krijgt, maar de Rabobank neemt dit aspect wel mee in de besluitvorming.

4. Ga slim stapelen

Wist je dat je voor meerdere subsidies tegelijk in aanmerking kunt komen? Door te stapelen kun je je cashflow een echte boost geven. "Zo kun je bijvoorbeeld de WBSO (vergoeding voor innovatieprojecten) toepassen en die opvolgen door EIA (vergoeding voor energiezuinig en duurzaam investeren).”

“Laat van tevoren goed uitzoeken voor welke subsidies je in aanmerking komt en of het stapelen van meerdere regelingen is toegestaan. Je kunt hier een adviesbureau voor inschakelen. Daarmee bespaar je dubbele administratieve handelingen bij het indienen van je aanvraag."

Illustratie pen

5. Vergeet je administratie niet

Subsidies zijn afkomstig van belastinggeld. Logisch dus dat de overheid wil weten of het geld goed besteed wordt. "Het toekennen van subsidie voor jouw innovatieproject is nooit zonder verplichtingen.”

“Zo moet je de RVO voortdurend op de hoogte houden hoe je het geld besteedt. Ook is het verplicht om aan het einde van het project te laten weten of je je doelen hebt gehaald.”

"Het bijhouden van een administratie is om die reden een cruciale stap in het proces. Doe je dat niet of niet zorgvuldig genoeg, dan kan de subsidie worden gekort. Of, erger nog, in z'n geheel worden teruggevorderd. Met alle cashflowproblemen tot gevolg", aldus Vermeulen.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Erwin Vermeulen, Senior consultant van SUBtracers. Dit bureau helpt ondernemers met het voorbereiden en indienen van hun subsidie-aanvraag.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer