Financieren in het buitenland

Vind een passende oplossing voor uw internationale werkkapitaal of voor uw investering in buitenlandse bedrijfsmiddelen.

Voorraden voor uw vestiging in de Verenigde Staten, een bedrijfspand voor uw Duitse kantoor, de overname van uw distributeur in Australië. Voor een passende financiering in euro’s of een andere valuta kunt u bij ons terecht. Dat kan een lening of krediet zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Lease bijvoorbeeld, of een lening in combinatie met een overheidssubsidie. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt, niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Benieuwd welke financieringsmix het beste bij uw bedrijfssituatie past?

Ik wil investeren in buitenlandse bedrijfsmiddelen

Voor de internationale uitbreiding en ontwikkeling van uw bedrijf heeft u kapitaal nodig. Wij kunnen u de benodigde financiering verstrekken. Niet alleen op de Nederlandse markt, maar wereldwijd.

Zakelijke lening

Een internationale zakelijke lening van de Rabobank is bedoeld voor uw langlopende financieringsbehoeften. We stemmen samen met u de looptijd af op uw behoefte en investeringsdoel. Standaard betaalt u de lening in maandelijkse termijnen terug. Samen met uw adviseur spreekt u een aflossingsvorm af.

Zekerheden

Wij vragen u meestal voor een financiering zekerheden in te brengen. Denk daarbij aan onroerend goed, voorraden of machines. Omdat elk land zijn eigen wetten en regels kent, kan niet overal dezelfde zekerheid worden geboden. Dit kan van invloed zijn op de financierbaarheid van uw internationale onderneming. Onze adviseurs brengen samen met u de mogelijkheden in kaart.

Vormen

Een internationale lening valt in hoofdlijnen op drie verschillende manieren vorm te geven:

  • Een lening bij uw eigen Rabobank in Nederland. U leent op Nederlandse voorwaarden en wij kunnen de resultaten van uw Nederlandse moederonderneming meenemen in de beoordeling van uw aanvraag.
  • Een lening bij een buitenlandse dochter van de Rabobank. In een aantal gevallen is het mogelijk om buitenlandse zekerheden mee te nemen in deze financieringsvorm. Zo houdt u de zekerheden van uw Nederlandse moederonderneming maximaal beschikbaar voor toekomstige investeringen. Uw accountmanager bekijkt graag samen met u en met de Rabo International Desk ter plekke de mogelijkheden.
  • Een lening bij een van onze buitenlandse partnerbanken. Hun dienstverlening sluit naadloos aan op uw behoeften als Nederlandse, internationaal actieve ondernemer.

Internationale lease

Lease biedt u de mogelijkheid om roerende zaken zoals machines, transportmiddelen en ICT eenvoudig te financieren, met het object als onderpand. Uitgangspunt is het 100 procent financieren van de aankoop. Zo houdt u de zekerheden van uw bedrijf maximaal vrij voor andere activiteiten. In meer dan dertig landen bieden we lease aan.

Meer lezen over internationale lease

Subsidies en overheidsregelingen

De Nederlandse overheid biedt verschillende financieringsregelingen aan om internationale uitbreiding te stimuleren.

Lees meer over internationale subsidies en andere overheidsregelingen

Ik heb internationaal werkkapitaal nodig

Als u een grote order uit het buitenland krijgt, heeft u misschien extra werkkapitaal nodig om producten te kunnen inkopen of produceren. Of wellicht wilt u uw buitenlandse debiteuren voorfinancieren. Wij bieden hiervoor verschillende oplossingen.

Kredietfaciliteiten

Een rekening courant krediet is een vrij opneembaar bedrag. De hoogte van dit bedrag spreken we vooraf met elkaar af. Binnen de afgesproken limiet kunt u dus geld opnemen en bijstorten wanneer u dat wilt.

Uw accountmanager kan u adviseren over een tijdelijke of doorlopende kredietfaciliteit. U kunt ook een deel van uw Nederlandse krediet verplaatsen naar het buitenland, of vorderingen op uw Nederlandse en buitenlandse debiteuren laten voorfinancieren.

Debiteurenfinanciering

Vorderingen die lang openstaan hebben invloed op uw werkkapitaalbehoefte. Met een debiteurenfinanciering in de vorm van factoring hoeft u niet te wachten op betalingen, want het complete bedrag dat u van uw debiteuren tegoed heeft, wordt aan u voorgefinancierd. Zo wordt het heel gemakkelijk om uw klanten leverancierskrediet te bieden en toch uw werkkapitaalmanagement te optimaliseren.

U komt in aanmerking voor factoring als:

  • uw bedrijf in Nederland gevestigd is
  • uw omzet minimaal € 2.500.000 is
  • uw bedrijf zich richt op B2B
  • het Nederlands recht op uw bedrijf van toepassing is

Debiteuren kunnen zich over de gehele wereld bevinden. Als u factureert vanuit een dochteronderneming die in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of België is gevestigd, kunnen wij deze ook in de factoringoplossing meenemen.

Wilt u weten of een debiteurenfinanciering geschikt is voor u? Uw accountmanager kan u hierover adviseren.

Meer lezen over factoring

Letter of Credit

U kunt een Letter of Credit (L/C) inzetten als financieringsinstrument. Hiermee kunt u uw buitenlandse afnemer uitgestelde betaling bieden terwijl u toch direct bij levering uw geld ontvangt. Vooral voor afnemers in landen waar de rente hoog is, wordt het op deze manier extra aantrekkelijk om zaken met u te doen. Grotere kans dus dat u de order binnenhaalt.

Het werkt zo: uw buitenlandse afnemer vraagt een L/C aan bij zijn bank. U spreekt af dat hij negentig dagen na levering betaalt. Omdat u niet drie maanden wilt wachten op uw geld, vraagt u ons de vordering direct uit te betalen wanneer u aan alle voorwaarden onder de L/C heeft voldaan. Dit noemen we ‘verdisconteren’.

Meer lezen over Letters of Credit

Exportfinanciering

U exporteert kostbare kapitaalgoederen en uw afnemer wil de betaling uitstrijken over een aantal jaren. Omdat u niet zolang op uw betaling wilt en kunt wachten, bestaat de kans dat uw deal hierop vastloopt. In dit geval kunt u gebruikmaken van een exportfinanciering. Daarbij verkrijgt uw afnemer een financiering om de importorder te kunnen bekostigen en u te kunnen betalen.

Met exportfinanciering kunt u als exporteur nieuwe contracten binnenhalen door het bieden van financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden aan kopers. Deze oplossing biedt u bovendien betalingszekerheid. Onze adviseurs brengen de mogelijkheden graag samen met u in kaart.

Cash Pooling

Door het werkkapitaal van al uw vestigingen en dochterondernemingen optimaal in te zetten, verkleint u uw behoefte aan financiering. Met Cash Pooling beheert u automatisch de saldi van uw Nederlandse én buitenlandse rekeningen. Niet alleen uw rekeningen bij de Rabobank, maar ook bij andere banken.

Lees meer over Cash pooling

Bij een internationale financiering is heel veel mogelijk. Vaak is niet direct vast te stellen wat de beste financieringsoplossing is. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het feit dat elk land zijn eigen wetten en regels heeft op het gebied van zekerheidstellingen.

Daarom begint een internationale financiering bij ons met een goed gesprek. We kijken goed naar wat u wilt en hoe we dit samen invulling kunnen geven. Daarna zoeken we samen naar de oplossing, indien nodig met hulp van de landenexperts van onze International Desks.

Hoe lang duurt het?

Binnen Nederland kunnen wij u vaak binnen één dag duidelijkheid geven over uw financieringsaanvraag. Voor een internationale financiering hebben wij vaak wat meer tijd nodig. De duur van het traject varieert en hangt af van onder meer het soort financiering, de hoogte van het bedrag en het land waarvoor u de financiering aanvraagt.

Adviesgesprek

Heeft u een financiering nodig voor uw internationale uitbreidingsplannen? Vraag dan een gesprek aan via het online formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook rechtstreeks bellen of mailen met uw accountmanager.

Ondersteuning door de Rabo International Desks

Wereldwijd kunt u gebruikmaken van onze zeventien International Desks. Deze zijn volledig gericht op ondersteuning van Nederlandse ondernemers. U vindt er experts die zowel Nederlands als de lokale taal spreken. Ze kennen de lokale markt, de wet- en regelgeving en de manier van zakendoen.

De landenspecialisten van de International Desks zijn er in de eerste plaats om u te ondersteunen bij uw financiële behoeften ter plaatse. Daarnaast kunnen zij u in contact brengen met betrouwbare lokale partners. Ze hebben een uitgebreid netwerk van juristen, fiscalisten, accountants, lokale overheden en partnerbanken.

Bekijk in welke landen onze International Desks actief zijn

Direct naar

Contact

Rabobank