Inzicht in je bedrijfsrisico’s bij verduurzamen

Als ondernemer kun je niet meer om duurzaamheid heen. Denk bijvoorbeeld aan een investering in elektrische auto’s, zonnepanelen of een duurzamer pand door middel van isolatie. Goed idee om duurzamer te ondernemen, maar houd er wel rekening mee dat er mogelijk risico’s zitten aan de investeringen die je doet. In dit artikel gaan we in op de bedrijfsrisico’s als gevolg van verduurzamen.

1. Slim verduurzamen, zo doen ze dat bij Van Aalsburg

Bij wilgenhouthandel Van Aalsburg uit Hellouw zet de directie al jaren in op een duurzamer bedrijfsproces. Het doel van Van Aalsburg is om de productie zo duurzaam mogelijk uit te voeren en om het werk voor de medewerkers lichter te maken. Door steeds te blijven automatiseren wil Van Aalsburg ook een aantrekkelijke werkgever blijven voor de jonge generatie medewerkers. Bekijk hoe zij dit aanpakken.

2. Zonnepanelen voor je bedrijf

Het is razend populair: zonnepanelen op het dak van een stal, bedrijfshal of kantoor. Met zo'n investering besparen ondernemers op hun energierekening én verduurzamen zij hun vastgoed. Bovendien rendeert zonne-energie steeds beter. De terugverdientijd ligt inmiddels zo rond de zeven, acht jaar, terwijl de huidige generatie zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan. In onderstaande artikelen lees je waar je op moet letten om de risico’s te verkleinen.

3. Je bedrijfspand isoleren?

Naast zonnepanelen kan isolatie ook een goede investering zijn. Een goede isolatie in bijvoorbeeld het dak of de spouwmuur zorgt er namelijk voor dat je minder energie hoeft te verbruiken. Hiermee help je het klimaat en jouw energierekening gaat omlaag. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. In dit artikel gaan we dieper in op de meest populaire isolatiematerialen met bijbehorende risico's. Zo houd je naast je energieverbruik ook de verzekerbaarheid van je (nieuwe) bedrijfspand in de gaten.

4. Elektrische bedrijfsmiddelen

Steeds meer ondernemers stappen over op elektrisch rijden. Maar er zitten ook andere risico’s aan. Als ondernemer kun je de risico’s beperken door zelf preventieve maatregelen te nemen. Heb jij al in kaart gebracht welke risico’s gelden voor jouw bedrijf? En weet je hoe je de kans én de impact van deze risico's kunt verkleinen? In dit artikel gaan we dieper in op een aantal risico's.

5. Waar moet je nog meer op letten?

Klimaatverandering zorgt onder andere ook voor extremere weersomstandigheden. We hebben te maken met lange droge zomers, hoosbuien die kelders blank zetten en gewassen die worden vernield. Dit zijn voorbeelden van extreme weersomstandigheden die ook veel schade kunnen veroorzaken, wat mogelijk impact heeft op je bedrijf. Lees wat dit betekent voor je bedrijfsrisico’s en welke maatregelen je kunt treffen.

Meer inzicht in je risico's?

Ga hierover in gesprek met een verzekeringsadviseur.