Een stel is aan het verhuizen

Wooncoöperaties: samen bouwen aan betaalbaar wonen

Wonen op een plek waar je je thuis voelt en die betaalbaar is, wie wil dat niet? Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend, door een tekort van 400.000 woningen in Nederland. Het Collectief Coöperatief Opdrachtgeverschap (CCO), oftewel een wooncoöperatie, biedt een innovatieve oplossing. We leggen uit wat een wooncoöperatie is, hoe je er een opzet en wie je daarbij kan helpen.

Wat is een wooncoöperatie?

Een wooncoöperatie is een vorm van collectief wonen. Bijvoorbeeld met een paar mensen, of juist met een grote groep. Bewoners delen voorzieningen, zoals een tuin of leefruimte. Wat je precies deelt, bepaal je samen met je medebewoners. De bewoners beslissen ook samen over het beheer, het onderhoud en nieuwe leden.

Voordelen van een wooncoöperatie

    Betaalbaar wonen: een coöperatie heeft geen winstoogmerk. Daardoor blijft de huur betaalbaar. Beter leefklimaat: bewoners hebben zelf de regie over de omgeving. Dat leidt vaak tot aantrekkelijke woningen en wijken. Sociale plek: gemeenschappelijke (buiten)ruimtes stimuleren ontmoeting, zorgzaamheid en solidariteit. De bewoners helpen elkaar vaak met klusjes. Duurzaam: een wooncoöperatie past goed in het idee van de deeleconomie. Door ruimte, spullen en voorzieningen te delen, bespaar je kosten en energie. Jong en oud: wooncoöperaties bieden een ondersteunende omgeving voor alle leeftijden, met of zonder zorgbehoefte. Generationeel wonen: een wooncooperatie biedt de mogelijkheid om verschillende generaties te laten samenwonen.

In 6 stappen naar een wooncoöperatie

Rabobank
1

Stap 1: Woonwensen bepalen

In een wooncoöperatie werk je aan jullie gezamenlijke woondroom. De eerste stap op weg naar een wooncoöperatie begint daarom met het samenstellen van een groep mensen met dezelfde wensen.

Rabobank
2

Stap 2: Rechtsvorm oprichten

Is jullie groep compleet en zijn jullie het eens over de woonwensen? Dan kunnen jullie een rechtsvorm oprichten. Met een rechtsvorm kun je verplichtingen aangaan.

boek
3

Stap 3: Inkomsten zoeken

De eerste officiële stappen zijn gezet. Nu kunnen jullie verder met het ontwikkelen van jullie woondroom door inkomstenstromen te zoeken.

Rabobank
4

Stap 4: Financiering en realisatie

Een belangrijke stap om jullie woondroom echt te realiseren, is een hypotheekakte opmaken en de definitieve aannemingsovereenkomst ondertekenen. Een adviseur kan jullie hierbij helpen.

Wat is renteopslag?  Illustratie van huis gekocht met spaarhypotheek
5

Stap 5: Bouw en oplevering

Zijn de financiën geregeld? Dan komen de afbouw en oplevering in zicht. Zorg ervoor dat jullie de laatste dingen regelen.

Rabobank
6

Stap 6: Wonen en beheer

De grote dag is aangebroken: jullie nemen de sleutels in ontvangst en kunnen eindelijk in jullie woondroom gaan leven. Om prettig te wonen, denk je aan de volgende zaken.

Welke partijen zijn betrokken?

Bij de start van een wooncoöperatie zijn veel partijen betrokken: van zelfbouwers en gemeente tot beleidsadviseurs huisvesting en professionele (project)ontwikkelaars. Wil je meer weten? Lees het online magazine met verhalen van ervaringsdeskundigen.

Waarmee kunnen we jouw wooncoöperatie helpen?

Stel hier je vraag!