Wie is eigenaar bij financial lease?
Met financial lease ben je als ondernemer direct zelf eigenaar van een machine, apparaat of voertuig. Deze vorm van financieren is dan ook vergelijkbaar met een lening. De verstrekker van de lease - een bank of leasemaatschappij - krijgt een pandrecht op het bedrijfsmiddel als zekerheid voor terugbetaling.
Financial lease: economisch en juridisch eigendom
Vaak wordt beweerd dat er bij financial lease een verschil bestaat tussen economisch en juridisch eigendom. Dat hangt af van de soort lease waar het om gaat: een geldlening met pandrecht of huurkoop.
Financial lease: geldlening met pandrecht
Meestal wordt met financial lease een geldlening met pandrecht bedoeld. Deze vorm van lease kun je bij ons online aanvragen. Als ondernemer ben je vanaf het moment van aanschaf volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen economisch en juridisch eigendom.
Zelf eigenaar zijn heeft voordelen. Heb je bijvoorbeeld een bedrijfsauto aangeschaft met financial lease? Dan kun je deze beplakken met je eigen logo en mag je in de meeste gevallen zelf beslissen waar je de wagen laat verzekeren en onderhouden. Bovendien bepaal je zelf hoeveel kilometers je per jaar rijdt.
Houd wel in het achterhoofd dat de bank of leasemaatschappij tijdens de looptijd van de lease een pandrecht heeft op jouw bedrijfsmiddel. Dit geeft zekerheid voor terugbetaling van de lening. Wil je het bedrijfsmiddel tussentijds verkopen? Dat mag alleen als de verstrekker van de lease vooraf toestemming heeft gegeven. In dat geval los je de lening in één keer af voordat de lease zou eindigen. Het kan zijn dat je dan een vergoeding moet betalen. Hoe deze vergoeding bij Rabobank wordt berekend, lees je in onze algemene voorwaarden voor bedrijfsfinancieringen (PDF).
Huurkoop
Soms wordt de term ‘financial lease’ gebruikt voor huurkoop. Bij huurkoop wordt wél onderscheid gemaakt tussen economisch en juridisch eigendom. Je bent aan het begin van de huurkoop geen juridisch eigenaar, maar wel economisch eigenaar. Je mag het bedrijfsmiddel gebruiken en op je balans zetten. De totale huurkoop-leasebedrag is gelijk aan de koopprijs die je moet betalen voor het bedrijfsmiddel. Dit totale leasebedrag betaal je gedurende de looptijd van de lease in termijnen terug.
De verstrekker van huurkoop blijft eigenaar van het bedrijfsmiddel totdat je het hele leasebedrag hebt betaald. Daarna gaat de juridische eigendom van het bedrijfsmiddel automatisch naar je over en ben je dus economisch én juridisch eigenaar.
Verschil tussen financial lease en operational lease
Financial lease kun je het beste vergelijken met een lening en operational lease lijkt meer op huren. Bij financial lease (de geldlening met pandrecht) ben je zelf eigenaar van een auto of machine, terwijl bij operational lease de bank of leasemaatschappij eigenaar is van het bedrijfsmiddel. Aan het einde van de contractduur moet je het bedrijfsmiddel bij operational lease vaak weer inleveren, bij financial lease is dat niet het geval. Benieuwd welke leasevorm het beste bij jou past?
Meer over Rabo Lease
Wat is Rabo Lease?
Rabo Lease is financial lease: een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat middel zelf het onderpand is.
Hoe vraag ik een financial lease aan?
Je regelt de aanvraag van Rabo Lease voor investeringen tot € 500.000 eenvoudig online
Wat kan ik leasen?
Vrijwel alle machines, apparaten en voortuigen zijn te leasen. Nieuw én gebruikt.