3 mannen lopen door een autodealer

Bijtelling 2024: Uitleg & berekeningen

Als je in 2024 een auto van de zaak hebt waarmee je ook privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. Hier lees je precies wat de bijtellingspercentages in 2024 zijn en welke regels er gelden voor een auto op brandstof. Er staan bovendien een aantal voorbeeldberekeningen voor je klaar.

Bijtellingspercentages in 2024

De bijtellingspercentages zijn in 2024 onveranderd gebleven ten opzichte van 2023. De bijtellingspercentages in 2024 zijn:

    Voor brandstofauto’s en (plug-in) hybride auto’s is de fiscale bijtelling 22 procent Voor auto’s op waterstof is de fiscale bijtelling 12 procent Uitzondering: voor youngtimers is de fiscale bijtelling 35 procent over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde

Wil je weten hoe bijtelling werkt en of je bijtelling moet betalen? We hebben de informatie voor je op een rij gezet. Bekijk ook de bijtellingspercentages voor elektrische auto's in 2024.

Bijtelling berekenen 2024

Zet je in 2024 een nieuwe auto of bus van de zaak met brandstofmotor (benzine, diesel of hybride) op naam, dan bereken je de bijtelling als volgt. Je neemt 22 procent van de cataloguswaarde (bruto bijtelling) van je auto of bus, en je vermenigvuldigt dat bedrag met je belastingtarief (netto bijtelling). Hieronder kun je een rekenvoorbeeld vinden voor het berekenen van de bijtelling.

Rekenvoorbeeld brandstofmotor en hybride auto's

De cataloguswaarde van je auto met brandstofmotor is 35.000 euro. Het bedrag aan bijtelling komt dan uit op 35.000 x 22 procent = 7.700 euro. Dit is je bruto bijtelling.

Over de bruto bijtelling betaal je inkomstenbelasting. Val je binnen het laagste belastingtarief van 36,93 procent, dan ben je 2.843 euro kwijt aan extra belasting. Dit is het bedrag dat je netto aan bijtelling betaalt. Het effect op de heffingskorting rekenen we daarbij overigens niet mee.

De bijtelling na 2024: wat zijn de kabinetsplannen?

De bijtelling voor brandstofauto’s en (plug-in) hybride auto’s blijft 22 procent. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s verandert wél. Vanaf 2026 zal het bijtellingspercentage van 22 procent gelijk zijn voor alle auto’s.