Negatieve rente: waarom is de rente zo laag? - Zakelijk sparen en beleggen

Waarom is de rente zo laag?

Waarom is de rente zo laag en voor wie gold in 2022 de negatieve rente? Op deze pagina leggen we je graag uit hoe de rente wordt bepaald, voor welke zakelijke rekeningen er in 2022 geen negatieve rente gold en of sparen nog zinvol is.

Rente voor zakelijke klanten van Rabobank

Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Die vergoeding komt tot stand door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En die prijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente. Is er veel aanbod en weinig vraag, dan daalt de rente.

De gevolgen van de coronacrisis en de oorlog in de Oekraïne, hebben een groot effect op de economie. De materiaaltekorten, vervoersproblemen, personeelstekorten, hogere energiekosten en voedselprijzen zorgen voor een hoge inflatie. Hierdoor stijgen de prijzen en wordt je geld minder waard. Dit betekent dat je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Om deze inflatie tegen te gaan heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in 2022 de rente meerdere keren verhoogd. Door de economische onzekerheden kunnen we helaas niet beloven dat de negatieve rente in de toekomst niet terug zal komen.

Wat is negatieve rente?

In 2022 gold er voor sommige zakelijke rekeningen een negatieve rente. Bij negatieve rente betaal je voor het geld dat je bij een bank zet in plaats van dat je rente ontvangt. Negatieve rente is een onwenselijk verschijnsel voor klanten en voor de economie als geheel. Het gehele financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn.

(Negatieve) rente op je betaal-, spaar- en beleggersrekening

Bekijk hieronder de saldoschijven en rentes van zakelijke betaalrekeningen, direct opvraagbare spaarrekeningen en beleggersrekeningen in 2022:

Gold de negatieve rente ook voor mij?

De negatieve rente gold in 2022 niet voor alle betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. Bekijk hieronder een lijstje met zakelijke rekeningen waar geen negatieve rente voor gold.

Hoe werkt (negatieve) rente?

Kom hieronder aan de hand van onze rekenvoorbeelden te weten wanneer je rente moet betalen en hoe dit wordt berekend en gereserveerd. Ook leggen we uit wanneer je rente wordt bij- en afgeschreven.

Alternatieven voor zakelijk sparen - zakelijk sparen en beleggen - ondernemers

Alternatieven voor sparen

Heb je een buffer opgebouwd en ben je op zoek naar een alternatief voor sparen? Wij hebben verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Wat dacht je bijvoorbeeld van beleggen, je bedrijf verduurzamen of je pensioen aanvullen? Haal meer uit je spaargeld.

Lees meer over de alternatieven
Illustratie beschermingsschild

Blijf veilig bankieren

Een gevolg van de lage (spaar)rente is dat sommige mensen geld van de bank halen om dit thuis te bewaren of grote bedragen op de betaalrekening laten staan. Dit brengt risico’s met zich mee. Zo kan het geld verloren gaan door inbraak, brand of fraude. Let dus goed op dat je veilig blijft bankieren.

Veelgestelde vragen over zakelijk sparen en (negatieve) rente

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer