Update

Bouw in 2030: een digitale sprong vooruit

10 maart 2020 16:31

Woningtekort, energietransitie, achterstallige infrastructuur: drie onderwerpen waar de bouw de komende tijd een belangrijke rol in speelt. Om deze maatschappelijke thema’s goed en op tijd aan te pakken, moeten we anders gaan werken. Bouwend Nederland staat richting 2030 daarom voor vier grote uitdagingen. In deze update lees je hoe je deze uitdagingen omzet in kansen, hoe jij je bedrijf toekomstbestendig maakt en welke innovaties je daarbij kunnen helpen.

Bouw in 2030: een digitale sprong vooruit

Toekomst voor bouwsector in 2030

De bouw staat de komende jaren voor vier uitdagingen die te vangen zijn in de volgende woorden: versnellen, verduurzamen, intensiveren en afwegen. Versnellen gaat over de aanpak van het woningtekort. De ambitie van de sector is om jaarlijks 75.000, het liefst 100.000 woningen te bouwen. De tweede uitdaging is verduurzamen: bestaande gebouwen moeten CO₂-neutraal en aardgasvrij gemaakt worden. De derde uitdaging richt zich op het achterstallige onderhoud van onze infrastructuur. Om de mobiliteitsdruk aan te kunnen, moet infrastructuur worden onderhouden en uitgebreid. Tot slot moet ook de ondergrondse infrastructuur worden aangepakt: een efficiëntere en intensievere planning kan helpen.

Toekomstbeeld voor de bouw
Rabobank, 2020 | (klik op de afbeelding voor grote versie)
“Laat je niet inhalen als bouwbedrijf. Onderneem nu al acties om in 2030 leider te zijn!”

7 innovaties om slimmer te werken in bouw, onderhoud en beheer

De druk op de bouwsector is hoog, maar er liggen volop kansen om toekomstbestendig te bouwen. Als je onderstaande innovaties in je businessplan verwerkt, blijf je een stap voor op je concurrenten.

Artificial Intelligence (AI): AI herkent trends in je data en neemt zonder menselijke tussenkomst beslissingen.Virtual, Augmented & Mixed reality: denk aan headsets, deze innovatie helpt in de bouw bij visualisaties en stapsgewijze instructies.Gecombineerde (BIM)software: als software elkaar aanvult (GIS, LiDAR) kun je slimmer ontwerpen.Blockchain: met blockchain deel en controleer je veilig je data, bijvoorbeeld bij betalingen.Internet of Things (IoT) & Sensoring: sensoren verzamelen data over het gebruik en gedrag van een object. Deze data gebruik je voor verbeteringen.Digital Twin: met een virtuele 3D-kopie krijg je door middel van simulaties en sensoren inzicht in het functioneren van een object.Robotisering: gevaarlijke, herhalende of fysiek zware taken uit laten voeren door een robot. Modulair bouwen kan ook goed met robots.

Wil je meer lezen over de technologische ontwikkelingen en onze uitgebreide visie op de bouwsector in 2030 weten?

Download het Bouwbericht

Bouw je eigen strategie

Maak je je zorgen dat je de komende jaren wordt ingehaald door techbedrijven en start-ups? Dat is nergens voor nodig. Ook jij kunt als ondernemer in de bouw aan de slag met innovatieve oplossingen. Begin door de strategie en basis van je businessmodel op te stellen aan de hand van je ambities. Zorg dat je onderdeel wordt van een bouwnetwerk, werk toe naar gezamenlijke verantwoordelijkheid en vier successen.

De Rabobank biedt financiële producten aan voor bedrijven met innovatieve ideeën, zoals de Achtergestelde Innovatielening. Hiermee kunnen bestaande en nieuwe klanten in de idee-, plan- of startfase tot maximaal € 150.000 lenen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met de Rabobank in jouw regio.