Barman achter de bar in zijn kroeg

In focus

Economisch Kwartaalbericht juni 2021

10 - 06 - 2021

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 3,8 procent en volgend jaar met 3,7 procent. Het bruto binnenlands product ligt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar alweer op het niveau van vóór de coronacrisis – dat is sneller dan in andere Europese landen. Maar niet alle Nederlandse sectoren zullen dit jaar herstellen en sommige zelfs volgend jaar ook nog niet, zoals de horeca.

Lees de vooruitzichten voor de Nederlandse economie en sectoren, en voor de wereldeconomie hieronder.

Robuust herstel Nederlandse economie uit coronacrisis
We hebben onze vooruitzichten voor de Nederlandse economie opwaarts bijgesteld en verwachten voor dit jaar een groei van 3,8 procent en voor volgend jaar 3,7 procent. Het Nederlandse bbp zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar weer op het niveau van vóór de coronacrisis liggen – dat is sneller dan in andere Europese landen.

Blik op de wereld: Economisch herstel leidt niet tot hogere rentes
De economische vooruitzichten zijn de laatste maanden wereldwijd sterk verbeterd. Dat heeft geleid tot forse opwaartse bijstellingen van onze macro-economische ramingen. Dit geldt vooral voor de Amerikaanse economie, maar ook onze verwachtingen voor de eurozone zijn rooskleuriger. Wij verwachten dat de economie van de eurozone in 2021 met 4,3 procent zal groeien dankzij een scherp herstel in de tweede helft van dit jaar.

Kwartaalbericht Woningmarkt: Gemiddeld koophuis dit jaar naar verwachting 36.000 euro duurder
We verwachten dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 10,9 procent hoger zullen liggen dan in 2020. Vooral in de regio’s Flevoland en Overig Zeeland zullen huizen naar verwachting flink duurder worden.

Sectorprognoses: Op weg naar herstel
Nu de overheid steeds meer versoepelingen doorvoert, komt de Nederlandse economie uit de tweede strenge lockdown. Hiermee zet zij de weg naar herstel in. Hoe die weg eruitziet, verschilt per sector, net zoals corona de sectoren verschillend heeft geraakt. Afgelopen jaar vielen bij sommige bedrijfstakken ongenadige klappen, terwijl andere branches juist profiteerden van bijvoorbeeld het vele thuiswerken.

Regioprognoses: Grote regionale verschillen in economisch herstel
In alle Nederlandse regio’s herstelt de economie van de coronacrisis, maar de mate waarin verschilt behoorlijk. De regio’s met een industriële en technologische specialisatie zoals Zuidoost-Brabant, Zuid-Limburg, Zuidwest-Overijssel en Delft en Westland groeien waarschijnlijk het hardst.