Update

Tuinbouw in onzekerheid over 2021

11 februari 2021 12:05

Corona blijft voorlopig het belangrijkste thema in de tuinbouw. De financiële resultaten in 2020 waren gemiddeld beter dan verwacht. Toch moeten we voorzichtig blijven. In de meeste Europese landen zijn nog steeds veel coronamaatregelen van kracht. Dat heeft invloed op de afnemers van groente, fruit, bloemen en planten. Wat staat de Nederlandse tuinbouw te wachten? Je leest het in deze update.

Medewerker rangschikt tulpen

Onzekerheid in de markt zorgt voor kleine daling barometer

De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het eerste kwartaal van 2021 een waarde van 6,7, zie figuur 1. Het rendement van de meeste bedrijven was in 2020 voldoende tot goed. De liquiditeitssituatie is eveneens ruim voldoende.

“De Tuinbouwbarometer bereikte een waarde van 6,7.”

Toch daalde de score op de barometer iets. Dat lijkt vooral het gevolg van de onzekerheid over de coronacrisis. Ondernemers weten niet wanneer de beperkingen in hun keten voorbij zullen zijn. En hoe corona op langere termijn de afzet en bedrijfsvoering beïnvloedt. Inkomsten uit steunprogramma’s zijn voor elk afzonderlijk bedrijf ook nog niet duidelijk. De horeca is nog lang niet hersteld en veel bedrijven kampen met personeelstekort. Tijdelijke arbeidskrachten zijn mogelijk komend seizoen moeilijker beschikbaar. Het is dus een lagere score door de toekomstverwachting, niet door het afgelopen seizoen.

Figuur 1: kleine daling tuinbouwbarometer door onzekerheid

Figuur 1. Kleine daling tuinbouwbarometer door onzekerheid
Rabobank, 2021

Voorzichtigheid troef voor glasgroenten in 2021

Het jaar 2020 was een goed jaar voor de glasgroentebedrijven. Na de teeltwisseling en met de eerste producten weer op de markt, is iedereen voorzichtig positief. Vier bijzondere punten vallen op. Allereerst zien we een uitbreiding van de geteelde oppervlakte bij paprika en (belichte) komkommer. Daarnaast kan de (eigen) productie worden beïnvloed door virusproblemen bij bijvoorbeeld tomaten en komkommers. Ten derde is er de onzekerheid over de export naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Hoewel dit tot op heden redelijk doorloopt, zijn er wat moeilijkheden geweest in het transport en de douane-afwikkeling. En tenslotte de gevolgen van de coronacrisis. Hoewel de verkoop online nog steeds goed loopt, is de afzet aan restaurants, bedrijfskantines of evenementen heel slecht.

Fruitteelt kijkt positief vooruit

De oogst van het hardfruit is alweer enkele maanden geleden. De prijzen voor appels van Nederlandse origine zijn goed gebleven. Voor peren waren de prijzen duidelijk minder.

Aardbeien hebben een goed seizoen gehad. Grote afzetorganisaties bieden goede prijzen aan voor de voorjaarsproductie van 2021. Zij willen namelijk zeker zijn van voldoende levering in het komende jaar. De overige producten op de zachtfruitmarkt (blauwe bes, framboos, braam) geven een erg wisselend beeld.

Geen crisis, wel onzekerheid in de sierteelt

Tot half december heerste er een goed sentiment op de snijbloemen- en potplantenmarkt. Daarna sloten belangrijke afzetmarkten (bloemisten en tuincentra) de deuren voor nieuwe maatregelen. Gelukkig was een groot deel van de typische decemberproductie (Poinsettia, Helleborus, Ilex, Amaryllus) toen al verkocht.

De prijzen voor snijbloemen daalden daarna, maar deze werden nog wel verkocht. Wel staat de evenementen- en huwelijksmarkt nog steeds onder druk. De vraag naar planten is wat verminderd door de problemen om de eindklant te bereiken. De online verkoop van planten biedt wel mogelijkheden.

Bloembollenteelt wacht af

Er is veel onzekerheid in de bloembollensector. Dit komt door de verlate export van bloembollen afgelopen jaar en de gevolgen van corona. Toch is het seizoen beter afgesloten dan we een half jaar eerder dachten. Zo hadden exporteurs weinig afboekingen bij leveringen van bollen aan het buitenland.

Het broeiseizoen voor tulpen is in 2021 goed begonnen. Door de verschillende winkelsluitingen zijn kwekers wel bezorgd over de verkoop voor de komende maanden. De lelieprijzen lijken het dieptepunt in de prijsvorming nu wel voorbij. Maar het blijft een voorzichtig herstel.

Een van de innovaties in tuinbouw is vertical farming. Wil je hier meer over weten? Beluister de podcast over vertical farming met Cindy van Rijswick op het Rabo Food & Agri Nederland kanaal. Meer podcasts luisteren van Rabobank? Download de app ‘Rabocasts’ op je smartphone.