Onderzoek

Maatregelen voor een grondige renovatie van de Nederlandse huizenmarkt

15 juni 2022 17:30 RaboResearch

De Nederlandse huizenmarkt is slecht toegankelijk, creëert ongelijkheid en is grillig. Een groep economen en woningmarktdeskundigen stelt een pakket met oplossingen voor.

renovatie

I.s.m. Mirjam Bani, Dirk Bezemer, Marieke Blom, Peter Boelhouwer, Philip Bokeloh, Arnoud Boot, Ed Groot, Bas Jacobs, Erwin van der Krabben, Arjan Lejour, Barrie Needham, Sandra Phlippen en Dirk Schoenmaker

De term ‘wooncrisis’ geeft duidelijk de urgentie weer van de knelpunten op de Nederlandse woningmarkt, maar geen inzicht in wat die knelpunten inhouden: de Nederlandse woningmarkt is slecht toegankelijk, creëert vermogensongelijkheid en is grillig. Dit laatste – de prijzen kennen grote pieken en dalen – maakt ook onze economie minder stabiel. Bovendien is het huidige woningmarktbeleid duur, waardoor we relatief veel belasting betalen over inkomen uit werk.

Samen met andere economen en woningmarktdeskundigen doen we suggesties voor een ingrijpend, maar samenhangend pakket aan maatregelen voor het belastingstelsel, de nieuwbouwontwikkeling, woningfinanciering en de huursector.

Op termijn maakt de voorgestelde renovatie van het woonbeleid de woningmarkt toegankelijker en beter betaalbaar voor koop- en huurstarters, worden de huizenprijzen minder grillig en neemt de ongelijkheid tussen huurders en huiseigenaren af. Maar de voordelen reiken verder dan de woningmarkt: werken gaat immers meer lonen, wat de arbeidsmarkt versterkt. Geld blijft minder vastzitten in stenen, zodat huishoudens er naar hun wens andere dingen mee kunnen doen en inkomensverliezen beter kunnen opvangen. Dit zorgt voor een stabielere en sterkere Nederlandse economie.

Lees de volledige studie Economisch perspectief voor een grondige renovatie van de woningmarkt.


Eerder verschenen bij ESB.