Opinie

Tech Trend Rapport 2022: 3 toekomstscenario's voor ondernemers

15 augustus 2022 9:00

Richten we ons in 2040 volledig op een zinvolle, harmonieuze inrichting van ons leven omdat robots en Artificial Intelligence (AI) het werk voor ons doen? Of trekken we ons terug in onze eigen, digitale wereld? Het is als ondernemer al moeilijk genoeg om een jaar vooruit te kijken, laat staan verder in de toekomst. Het Rabobank Tech Trend Report 2022 geeft je een kijkje in de toekomst aan de hand van 3 verschillende scenario’s. 'Wat gaat dit betekenen voor jou als ondernemer en voor jouw businessmodel?

Coworkers looking at tablet in office at night

Een uitstapje naar het onbekende

Het Tech Lab van Rabobank bedacht samen met futurologen 3 toekomstscenario’s met de volgende resultaten:

  1. ’Delen is vermenigvuldigen’ – in dit scenario werken mensen effectief samen om de klimaatproblemen aan te pakken. Ze maken optimaal gebruik van technologische ontwikkelingen om een rechtvaardige wereldgemeenschap te creëren. Zo is er geen saai werk meer en houden we ons alleen bezig met zinvolle dingen. Ook is er een basisinkomen voor iedereen. De keerzijde is alleen ook dat we ons vervelen.
  2. In dit scenario – ’Ikke, ikke, ikke’ – is het doormodderen en worden verschillen en tegenstellingen steeds groter en scherper. Het kapitalisme zegeviert en welvaart is alleen weggelegd voor de superrijken. De rest moet genoegen nemen met vooral digitale consumentengoederen en diensten, zoals Virtual Reality Reizen en 3D-geprinte producten en boodschappen.
  3. Het laatste scenario – ’Een wereld in brand’ – schetst een wereldbeeld gedomineerd door conflict en hebzucht. Het gaat erg slecht met de aarde: er zijn nog maar een paar plekken waar je goed kan leven. Daar leven alleen de rijken. De rest vermaakt zich met brood en spelen in een virtuele wereld zoals de metaverse, waar mensen online met elkaar in contact komen.

Peter van der Wel (Futuroloog):

“Een betere wereld begint met meer weten over de toekomst”

Hoe nu aan de slag met de toekomst?

Nadenken over de toekomst is ook van waarde voor jou als ondernemer. Natuurlijk hoeft het niet gelijk over de wereld in 2040 te gaan maar als ondernemer kan je altijd 1 belangrijke vraag stellen: ‘Sluit mijn bestaande businessmodel nog voldoende aan bij de sterk veranderende wereld waarin mijn klanten zich bevinden?’. Hoe meer je over verschillende soorten scenario’s hebt nagedacht, hoe beter je signalen herkent en hoe beter je in staat bent daarop te reageren. Zo ben je klaar voor de toekomst, welke toekomst dat ook is.

Benieuwd naar onze complete blik op de toekomst? Lees dan het volledige Rabobank Tech Trend Report 2022