Opinie

Mijn slechte relatie met Bitcoin

26 april 2018 14:07 RaboResearch

Hoe mijn affaire met Bitcoin begon met slapeloze nachten en grote beloftes, maar eindigde in een kapotte computer en een gebroken hart. Zowel mijn computer als ik waren niet opgewassen tegen de spanning.

New virtual money concept, Gold Bitcoins ( btc )  is Digital crypto-currency use blockchain Technology for

Tijdens bijna iedere verjaardag, borrel en taxirit komt hij een keer ter sprake, Bitcoin. De strekking van deze gesprekken is vrijwel altijd hetzelfde, namelijk: “Ik heb afgelopen periode honderden of duizenden euro’s verdiend met Bitcoin.” Maar niet iedereen heeft positieve ervaringen. Dit kan ook niet anders, aangezien driekwart van de Nederlandse cryptobeleggers in februari op verlies stond. De meerderheid van deze mensen zal hun verhaal nooit delen, maar ik doe dat wel.

Het begon allemaal in de zomer van 2012. Ik had net mijn eerste studiejaar afgerond en besloot mezelf te trakteren op een nieuwe computer om spelletjes op te spelen. Voor mijn favoriete games had ik een goede videokaart nodig. Ik startte mijn zoektocht op het internet en kwam uiteindelijk terecht op een betrouwbaar forum. Hier werd het onderscheid gemaakt tussen verschillende toepassingen, zoals gamen, grafisch ontwerpen en het ‘minen’ van Bitcoin. Ik had geen flauw idee wat dit inhield, maar als ik de gebruikers van het forum moest geloven kon ik mijn computer veranderen in een doe-het-zelf geldpers.

Mijn interesse was gewekt en ik begon me te verdiepen in de techniek. Na het lezen van het artikel van de ontwerper van Bitcoin was ik verkocht. Door mijn computer beschikbaar te stellen voor het netwerk zou ik een nuttige bijdrage leveren aan het delven van Bitcoin en hiervoor zelfs worden beloond. Met andere woorden, ik zou slapend rijk worden! Zowel slapen als rijk worden bleek er helaas niet in te zitten. Mijn computer werd ’s nachts ontzettend heet en maakte enorm veel herrie, waardoor mijn Bitcoin-droom veranderde in een nachtmerrie. Bovendien bleek dat het energieverbruik van mijn computer vrijwel gelijk was aan de opbrengsten van het minen. Was het dan toch te mooi om waar te zijn?

Ik besloot om mijn mining-activiteiten te staken en mijn computer alleen te gebruiken waar hij oorspronkelijk voor was bedoeld, namelijk gamen. Ik logde in op Skype en nodigde een goede vriend uit om met me mee te doen. Tijdens het spelen bespraken we de meest uiteenlopende onderwerpen. Uiteindelijk kwamen we uit op het enorme succes van Apple sinds de introductie van de iPod. “Stel je voor dat je aan de basis zou staan van een gigant als Apple”, zei hij. “Zo’n kans krijg je misschien eens in je leven.”

Zou Bitcoin net zo groot kunnen worden als Apple? Is het dan toch de moeite waard om door te zetten? Ik hervatte mijn mining activiteiten en had hernieuwd vertrouwen in de Bitcoin. In het begin leek het ook goed te gaan. Ik had circa vijf Bitcoin verzameld die samen goed waren voor ongeveer €50[1]. En die herrie ’s nachts, daar wen je ook wel aan. Tot ik enkele weken later ’s ochtends wakker werd bij een verdachte stilte. Mijn computer maakte geen enkel geluid meer, in tegenstelling tot de voorgaande dagen. Ik kreeg hem, ondanks al mijn inspanningen, niet meer aan de praat. Ik vervloekte de Bitcoin en besloot op dat moment zowel afscheid te nemen van mijn computer als van de vijf Bitcoin die hierop waren opgeslagen. Ik wilde nooit meer iets te maken hebben met Bitcoin.

Jaren gingen voorbij en Bitcoin werd een vage herinnering. Totdat in 2017 de Bitcoin ineens een enorme opmars maakte. Ik werd constant geconfronteerd met de hoge koers van de Bitcoin en realiseerde me wat ik had kunnen hebben als ik had doorgezet. Maar ik herinnerde me ook de slechte dingen van onze relatie, bijvoorbeeld hoeveel energie het me kostte. Nu ik eraan terugdenk ben ik blij dat onze wegen toen zijn gescheiden. Als ik me namelijk volledig op de Bitcoin had gestort was ik nu misschien rijk[2], maar of ik gelukkig was geworden vraag ik me af.

Toch houdt Bitcoin een speciaal plekje in mijn hart. Daarom steek ik nog steeds een deel van mijn tijd in Bitcoin, bijvoorbeeld met dit onderzoek naar het energieverbruik van Bitcoin of lezingen die ik geef voor klanten. Ik verwacht dat Bitcoin nooit helemaal verdwijnt uit mijn leven, maar de hoofdrol zal het niet meer gaan spelen.

[1] Voor reeksen die teruglopen tot juli 2010.

[2] Was ik mijn oorspronkelijke vijf Bitcoin niet kwijtgeraakt, dan had ik in december 2017 ruim €80.000, - kunnen hebben.