Update

Familie Van der Meulen verplaatst met melkveebedrijf van Rottevalle naar Frieschepalen

4 januari 2024 9:00

In 2024 verplaatst de familie Van der Meulen hun melkveebedrijf met 115 koeien van Rottevalle naar Frieschepalen. De moderne boerderij in Frieschepalen biedt meer ruimte voor de koeien en beschikt over twee melkrobots, wat dochter Hetty nieuwe toekomstperspectieven biedt.

vrouw in de stal met koeien

Verplaatsen van melkveebedrijf voor meer mogelijkheden

In het Friese Rottevalle runnen Tjeerd (66) en Gees (64) van der Meulen samen met hun 38-jarige dochter Hetty een melkveebedrijf van 115 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Hetty: “Bij het maken van keuzes voor de langere termijn hebben we maar één doel: boer blijven.” Helaas is dit doel niet haalbaar op de huidige locatie in Rottevalle vanwege beperkte groeimogelijkheden en het ontbreken van een passende vergunning voor de toekomst. Vanwege de toenemende regelgeving en striktere financieringseisen overwogen ze al te emigreren. Tijdens hun zoektocht naar alternatieven stuitten ze uiteindelijk op een melkveehouder in Frieschepalen die zijn boerderij wilde verkopen.

“Bij het maken van keuzes voor de langere termijn hebben we maar één doel: boer blijven.”

Het boerenbedrijf in de gemeente Opsterland beschikt over goed verkavelde grond van 45 hectare rondom de boerderij, met de mogelijkheid om nog eens 30 hectare bij te pachten. Dit grotere oppervlak biedt meer comfort voor het melkvee en meer ruimte voor de mest. Bovendien beschikt het bedrijf over twee melkrobots, in tegenstelling tot het traditionele melksysteem waarmee de familie Van der Meulen momenteel werkt. Ook heeft het bedrijf een natuurbeschermingswetvergunning. Gees: “Hetty heeft altijd de ambitie gehad om het familiebedrijf voort te zetten, en ze heeft behoefte aan toekomstperspectief. Het bedrijf in Frieschepalen is precies wat we zoeken.”

Meer vrije tijd voor 115 koeien

Bovendien hebben de koeien in Frieschepalen meer ‘vrije tijd’. Weidegang met het huidige en kleine huiskavel is beperkt en lastig vanwege de verspreide percelen. Hetty: “In Frieschepalen beslissen de koeien zelf of ze naar buiten gaan of liever in de stal blijven.” Gees vult aan: “En omdat de stal een geïsoleerd dak heeft met ventilatoren, is het op warme dagen een genot om binnen te blijven. Bovendien is het er ’s winters warmer dan in onze huidige stal.” Een ander voordeel zijn de waterbedden voor de koeien, die het welzijn van de dieren verbeteren.

Na overleg met hun boekhouder nam de familie contact op met Henk-Jan Moed, accountmanager bij Rabobank (kring Friesland), om de ideeën en financieringsmogelijkheden te bespreken. “We hebben goede gesprekken met hem gehad,” zegt Hetty. Gees vult aan: “We vonden het fijn dat hij met ons mee kon denken en ons goed kon adviseren.”

Nieuwe melkveehouderij is instapklaar

Tjeerd en Gees hebben een eigen woning in de dorpskern van Rottevalle. Hetty woont momenteel in de bedrijfswoning en verhuist naar de woning in Frieschepalen. “Het hele bedrijf is instapklaar. Dat is ideaal, want dan weet je waar je aan toe bent,” zegt Hetty. “De boer laat het tiptop achter.” Op termijn is het de bedoeling dat Hetty de boerderij van haar ouders overneemt. Volgens haar is dit goed mogelijk, aangezien het nieuwe bedrijf minder arbeidsintensief is en Hetty’s partner zal ondersteunen bij de werkzaamheden.

De verplaatsing staat gepland voor het voorjaar van 2024. De familie heeft al grond verkocht en zoekt nog naar een koper voor de huidige locatie, geschikt voor het houden van jongvee, paarden of voor ambachtelijke activiteiten zoals een timmerbedrijf. De nieuwe eigenaren kunnen bovendien gebruikmaken van de ‘ruimte voor ruimte-regeling’, waarmee ze de mogelijkheid hebben om bestaande opstallen op te ruimen. Een bestemmingswijziging vormt geen probleem, aangezien de gemeente Smallingerland deze al heeft goedgekeurd. Gees: “Het is een aantrekkelijke koop. Onze boerderij ligt op een prachtig plekje dat heel gewild is. We hebben er alle vertrouwen in dat we het binnenkort kunnen verkopen.”

We staan voor je klaar

Henk-Jan Moed, accountmanager bij Rabobank (kring Friesland), werkte anderhalf jaar intensief samen met familie Van der Meulen voor de bedrijfsverplaatsing. “De familie van der Meulen kwam op het goede moment voor onze transitiefinanciering. Het paste precies in hun straatje en dat geluk moet je maar net hebben!”

Net als de familie Van der Meulen jouw agrarisch bedrijf toekomstbestendig maken? Zorg dat je goed voorbereid bent. Onze adviseurs denken graag mee zodat jij de volgende stap kan zetten.

Maak een afspraak