Onderzoek

Mondiale waardeketens in kaart gebracht: halfgeleiders

21 juni 2023 11:30 RaboResearch

Halfgeleiders, beter bekend als chips, zijn onmisbare componenten in veel apparatuur. Ze zijn belangrijk voor veel nieuwe technologie, zoals die voor quantumcomputers, the Internet of Things en kunstmatige intelligentie (AI). In deze studie kijken we naar het productieproces en de handelsstromen van halfgeleiders tijdens verschillende stadia van de complexe mondiale waardeketens: wat zijn de verschillende stadia in deze ketens? Welke partijen spelen hierin een belangrijke rol? En welke afhankelijkheden bestaan er?

asian male technician in sterile coverall holds wafer that reflects many different colors with gloves and check it at semiconductor manufacturing plant

Wereldwijd zijn er slechts enkele leveranciers van halfgeleiders. De techniek erachter is namelijk complex en vereist enorme investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en kapitaaluitgaven (capital expenditure). Verschillende regio’s zijn gespecialiseerd in verschillende fases van het productieproces en ze zijn in grote mate afhankelijk van elkaar. Halfgeleiders zijn bovendien wereldwijd van strategisch belang, niet alleen omdat ze de ruggengraat vormen van de digitale economie, maar ook omdat ze een belangrijke rol spelen in de defensie-industrie. Dat belang blijkt ook wel uit het feit dat zowel de EU als de VS beleid hebben gemaakt om de grip te krijgen en houden op de productie.

Met bedrijven als ASML (apparatuur voor productie), NXP Semiconductors (productie en ontwerp) en STMicroelectronics (productie en ontwerp) speelt Nederland wereldwijd een rol in vrijwel elke stap in de productie van halfgeleiders. Nederland is vooral een belangrijke leverancier van apparatuur. Rotterdam is verder een belangrijke doorvoerhaven.

Lees de volledige studie (Engels).