Onderzoek

Industriële stoelendans Azië lijkt aanstaande door handelsoorlog China en VS

9 augustus 2019 10:49 RaboResearch

Door escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zullen buitenlandse bedrijven in China sneller geneigd zijn om de productie te verplaatsen. Meer en meer grote internationale bedrijven zijn begonnen om hun import (van halffabricaten) en een deel van hun productie te verplaatsen vanuit China naar Zuidoost-Azië, met name naar Vietnam. Maar voor een echte leegloop hoeft China niet bang te zijn.

Meteen de diepte in?Lees de volledige studie
Rabobank

De exodus uit China is echter niet nieuw; deze ontwikkeling was al gaande vóór de handelsoorlog. Dat was vooral omdat de lonen in rap tempo opliepen in China, toch zal een deel van deze bedrijven actief blijven in de Aziatische grootmacht. Niet omdat de productiekosten nog steeds laag zijn, maar omdat het land een hele grote consumentenmarkt kent.

‘Where Will They Go’-index

Vietnam kan zich opmaken voor grote industriële drukte, maar het is nog te vroeg om een sterke verschuiving te zien. Vanuit onze nieuwe ‘Where Will They Go’-index (WWTG) is te zien dat ook Thailand, Maleisië, Taiwan en India waarschijnlijk gaan profiteren van de trek uit China. Naar verwachting zal er niet specifiek één land zijn dat de vruchten gaat plukken van de Chinese uittocht omdat de Amerikaanse president Trump dan zijn pijlen gaat richten op dat land. Dat kan hij bijvoorbeeld doen door importtarieven op dat land te heffen. Daarom zijn wij van mening dat uiteindelijk de voordelen van een verschuiving van de productie uit China zich zullen verspreiden over Azië in plaats van geconcentreerd te zijn in een land.

Zelfde problemen Nederland

Gaan wíj hier nog iets van merken? Nederlandse bedrijven die produceren in China en hun producten verkopen aan de VS bedienen, zullen dezelfde problemen krijgen als hun internationale tegenhangers. Sommige van deze bedrijven zouden ook hun productie verplaatsen. Toch zullen Nederlandse bedrijven China niet in grote getalen verlaten. Velen zitten er namelijk voor de grote binnenlandse markt.