Update

Veranderende industrie vraagt om aanpassingen in je bedrijfsproces

14 februari 2020 13:08

De handelsoorlog tussen de VS en China, Brexit en in Nederland de stikstofproblemen en coronacrisis: we verwachten de marktomstandigheden verslechteren binnen de industriebranche. Om het hoofd boven water te krijgen in deze veranderende markt is het belangrijk dat je je werkwijze verbetert. Hoe? Door manarm te produceren. Dat betekent loonkosten in het productieproces verlagen door met robots te werken, maar ook door efficiënter te werken met de mensen die je wel in dienst hebt. Lees verder voor 7 tips én 2 succesverhalen van ondernemers in de industrie.

Twee collega's in een techlab aan het werk

Uitdagingen voor manarm produceren

Nederland staat nog aan het begin van de grootschalige inzet van robots. Manarm produceren wordt dus ook nog niet veel gedaan in de Nederlandse industrie. Het is wel belangrijk om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. Maar tegelijkertijd zijn er een aantal uitdagingen voor ondernemend Nederland:

    Veel ondernemers zien kansen om meer producten te verkopen, maar kunnen niet meer produceren. De productiekosten moeten omlaag om op te kunnen tegen concurrenten. De kwaliteit van producten moet omhoog door minder fouten te maken en de levering betrouwbaarder te maken. Er zit steeds minder tijd tussen bestellen en leveren. Om klanten tevreden te houden, moet er dan ook sneller geleverd worden. Daar is meer flexibiliteit voor nodig. Door het personeelstekort worden ondernemers gedwongen om manarm te produceren. Het werk moet aantrekkelijker en minder belastend worden. Zodat meer medewerkers enthousiast worden.

Meer dan alleen robotisering

Manarm produceren is dus een goede manier om je proces te verbeteren, maar het is niet hetzelfde als mensen vervangen door robots. Je optimaliseert de werkwijze namelijk door naar het totale systeem te kijken. Zo gaat er veel tijd zitten in kwaliteitscontroles door mensen. Door te zorgen voor een duidelijk werkproces in je bedrijf bespaar je veel tijd en geld op tussentijdse controles.

Veel ondernemers willen manarm produceren, maar onderschatten hoe ingewikkeld de toepassing is. Onderstaande tips geven een duwtje in de juiste richting.

“Manarm produceren is niet hetzelfde als mensen vervangen door robots!”

7 tips voor succes

1. Bepaal wat manarm produceren voor jou kan doen. Benoem je doelstellingen en kijk vervolgens wat manarm produceren kan bijdragen aan die doelen. Je controlefase kan bijvoorbeeld efficiënter. Waar liggen jouw kansen?

2. Laat je inspireren. Wat doen je collega-ondernemers en leveranciers? Kijk eens rond en laat je inspireren door de mogelijkheden.

3. Wijs een projectmanager aan. Zorg voor een interne projectmanager met voldoende kennis en tijd om processen in kaart te brengen.

4. Neem je personeel mee in het proces. Ga je ervoor? Neem dan je personeel vanaf de planfase mee. Zo zorg je ervoor dat je personeel ook enthousiast is over je plan en het zonder moeite toegepast kan worden.

5. Houd controle. Blijf zelf in de leiding van je project en maak je niet te afhankelijk van een externe partij.

6. Voorkom onzekerheid. Je wilt namelijk voorkomen dat je bij de start tegenslagen krijgt en niet verder kunt. Dat doe je door de oude én nieuwe werkwijze tegelijkertijd te laten draaien. Zodra alles goed werkt, ga je over.

7. Bepaal de financiering. Ga met je accountmanager van de Rabobank na of leasing een aantrekkelijke financieringsvorm is voor jouw plannen.

2 succesverhalen van ondernemers door manarme productie

Van Vuuren in Grou produceert binnendeuren voor de utiliteitsbouw. De dagproductie van de deuren werd meer dan verdubbeld dankzij de nieuwe productielijn. Het geheim? Je personeel meenemen in de plannen. In de case lees je hun tips.

Laat je inspireren

De Noordenne Groep in Hardinxveld-Giessendam levert glas in alle soorten en maten. Door een slimme innovatie wordt nu in 3 uur evenveel glas gesneden als vroeger in een complete 2- ploegendienst. De nieuwe productielijn bespaart 17 man personeel. In de case lees je het hele verhaal.

Laat je inspireren