Update

Meer produceren met 17 man minder? Dat doe je zo!

14 februari 2020 18:14

Van Noordenne Groep in Hardinxveld-Giessendam levert glas in alle denkbare soorten en maten. Door een slimme innovatie wordt nu in drie uur evenveel glas gesneden als vroeger twee complete ploegendiensten. Deze nieuwe manier van produceren bespaart hen maar liefst zeventien man personeel. Benieuwd hoe ze het aanpakten? Je leest hun succesverhaal hieronder.

Gele robotarm in een magazijn

“In 3 uur wordt evenveel gesneden als vroeger in 2 ploegendiensten.”

Enorme stijging productiviteit door robotisering

De Van Noordenne Groep is in de glaswereld een grote speler met vele nationale en internationale klanten. Sterker nog: door innovaties in het productieproces hebben ze zelfs de meest moderne glas-snijlijn van Europa. En daar is directeur Gerrit van Noordenne uiteraard heel trots op. “We hebben drie compleet geautomatiseerde lijnen in werking gesteld. Het snijden, sorteren en verpakken van glas gaat volautomatisch. Zodra een order binnenkomt bij onze administratie, zetten de robots de voorraad in de zogeheten ‘bokken’. Vervolgens plaatst de robot het glas vanuit de bok op de productieband. De machine weet hoeveel orders hij uit het betreffende stuk glas kan snijden, waardoor er veel minder glas verloren gaat.”

Zodra het glas en de folie gesneden zijn, haalt de robot het van de productieband en maakt hij het glas klaar voor transport. Als er extra bewerkingen zoals slijpen of boren nodig zijn, dan wordt het glas vervoerd naar de afdeling nabewerking. “De resultaten liegen er niet om: het scheelt ons 17 man personeel, dat is een enorm verschil.”

Laat nieuwe technologie voor je werken

Deze innovatie was niets nieuws voor de Van Noordenne groep: tien jaar geleden waren ze namelijk al bezig met automatisering en robotisering. Toen konden robots eigenlijk alleen glas verplaatsen, wat nog niet interessant genoeg voor hen was. Inmiddels hebben ze door nieuwe technologie een totaaloplossing gevonden om snel en flexibel te produceren. “En het helpt dat er in Nederland een enorm tekort aan capaciteit was om gelaagd glas te kunnen snijden. Met deze nieuwe geautomatiseerde productielijnen leveren we de broodnodige capaciteit tegen concurrerende prijzen. Dit project is een succes geworden omdat we het eindplaatje precies voor ogen hadden en dat helpt.”

Meer weten over manarm produceren en robotisering?
Ontdek 7 tips voor succes.