Update

Zo helpt blockchain de vastgoedmarkt

12 december 2018 15:14

Ben je verhuurder, vastgoedeigenaar of investeerder? Dan hebben we iets moois voor je. Zoals je weet wordt er binnen de vastgoedsector veel vertrouwelijke huurinformatie met elkaar gedeeld. En niet altijd op een goede en veilige manier. Informatie is vaak onvolledig of fout waardoor extra afstemming nodig is. Een tijdrovende klus. Daar heeft de Rabobank wat op gevonden: een portaal gebaseerd op blockchain technologie. Hiermee kunnen verhuurders snel en veilig contract- en huurinformatie delen.

Twee collega's werken achter een laptop

Wat is blockchain en hoe werkt het in de vastgoedsector?

Een blockchain is een systeem dat gebruikt wordt om gegevens vast te leggen en om digitale informatie op een veilige manier uit te wisselen. Dit kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen van een bank zijn, maar ook persoonlijke berichten of eigendomsaktes. Iedere handeling via blockchain kun je zien als een transactie. Een blockchain is uiteindelijk dus een bundeling aan transacties. Het voordeel van een blockchain is dat er geen centrale autoriteit bij betrokken is, waardoor vervalsing van vastgelegde gegevens niet mogelijk is. Ideaal dus om - zoals in dit geval - vertrouwelijke huurinformatie te delen.

"Blockchain-technologie gaat in veel sectoren een hoop veranderen en dat geldt zeker ook voor de vastgoedsector. Het structureren van gegevens en het digitaliseren van processen maakt de uitwisseling van deze gegevens tussen partijen makkelijker", aldus Roel van de Bilt, directeur Rabo Real Estate Finance.

De voordelen van het huurportaal via blockchain

Verhuurders moeten contractinformatie vaak meerdere keren aanleveren bij verschillende partijen. Dat wordt straks een stuk eenvoudiger. Er is namelijk een prototype ontwikkeld waarmee huurinformatie voortaan gestructureerd en digitaal wordt vastgelegd vanaf het moment dat er een huurcontract wordt afgesloten. Zowel de huurder als verhuurder kan de informatie eenvoudig opvragen en veilig delen met derde partijen als een taxateur, bank of accountant.

Werken met het huurportaal levert voor alle betrokkenen tijdwinst op. Daarnaast is de informatie over de verhuurde situatie altijd eenvoudig en actueel. Alle partijen ontvangen exact dezelfde informatie. Door verankering in blockchain is voor derden eenvoudig te controleren of de verstrekte informatie daadwerkelijk bij het huurcontract hoort. De informatie wordt bovendien onveranderbaar vastgelegd, wat betekent dat er niet met data gesjoemeld kan worden. Natuurlijk houdt de verhuurder zelf de controle en de beschikking over de eigen data.

“Blockchain-technologie gaat in veel sectoren een hoop veranderen en dat geldt ook zeker voor de vastgoedsector.”

De vastgoedsector zet grote stappen op het gebied van digitalisering en blockchain-technologie. Benieuwd hoe jij als ondernemer gebruik kunt maken van deze nieuwe trends?

Blockchain: Zo maak je er als ondernemer gebruik van