Update

Digitale transformatie heeft strategische uitdagingen in IT-branche

15 september 2019 16:37

De groei van de ICT-sector zet door in 2020: er wordt een groei van 3 tot 5% verwacht. Het aandeel van ICT in de totale Nederlandse economie is daarmee ook steeds belangrijker. Nederland behoort zelfs tot de Europese top als het gaat om digitale transformatie. Wel zijn er tegelijkertijd een aantal strategische uitdagingen. Lukt het Nederland om deze koppositie vast te houden?

Twee collega's in kantoor

“Bouwstop datacenters zet internationale concurrentiepositie van Nederland onder druk.”

Digitale transformatie vormt de basis voor de huidige groei binnen ICT. Digitalisering ontwikkelt zich namelijk in rap tempo en het datagebruik neemt enorm toe. Nederland, en in het bijzonder de regio Amsterdam (ook wel MRA genoemd) is erg succesvol als het gaat om connectiviteit en de infrastructuur van datacenters. Sterker nog, deze MRA wordt ook wel de Europese digitale hub (middelpunt van het netwerk) genoemd en heeft een geweldige aantrekkingskracht op technologiebedrijven.

Nederland als Europees digitaal middelpunt staat onder druk

Digitalisering zorgt voor groei. Deze nieuwe ontwikkeling maakt dat bedrijven snel internationaal uitbreiden. Technologie en een goed functionerende IT-infrastructuur spelen daarin een belangrijke rol. Denk aan de vele streaming- en gamingdiensten in Amsterdam waar de digitale verbindingen snel en eenvoudig zijn.

Een stop op de uitbreiding van datacentercapaciteit in de MRA bedreigt dan ook direct de aantrekkingskracht voor technologiebedrijven. Als de bouwstop van datacenters daadwerkelijk doorzet, heeft dit negatieve gevolgen voor de toekomstige buitenlandse investeringen in de MRA en dus ook Nederland. Het zet zelfs de internationale concurrentiepositie van Nederland stevig onder druk.

Verzadiging van de ICT-markt dwingt tot strategische keuzes

Naast de dreiging op de capaciteit van datacenters, is er ook sprake van verzadiging in de IT-infrastructuur (denk aan cloudservices of hosting). De markt laat namelijk zien dat we steeds afhankelijker worden van marktleiders als Microsoft, Google en Amazon. Daarmee staan de prijzen onder druk waardoor marges verkrappen.

Doordat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan, worden bedrijven verplicht om een strategische keuze te maken om zo te overleven: ga ik uitbreiden, kies ik voor een specialisatie of ga ik juist voor een overname of integratie met aanvullende dienstverlening zodat ik een bredere doelgroep kan aanspreken? De ICT-sector biedt gelukkig voldoende ruimte voor individuele bedrijven om te groeien door aanhoudende vraag, maar de richting die je kiest is bepalend. De levensfase waarin je bedrijf zich bevindt heeft daar deels ook invloed op. Dit bepaalt ook welke financieringsmogelijkheid je nodig hebt.

Steeds meer ICT-ondernemingen betrekken hun bank in een vroeg stadium bij hun financieringsvraagstukken. Benieuwd welke mogelijkheden we zien voor jouw onderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op.