Update

Coronacrisis laat wereldwijd diepe economische sporen na

9 juni 2020 13:53

De wereldeconomie zal dit jaar de grootste crisis meemaken sinds de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Dat stellen economen van RaboResearch op basis van hun meest recente ramingen. En na de wereldwijde krimp van dit jaar, zal volgend jaar gekenmerkt worden door een relatief beperkt herstel. Maar het coronavirus is niet het enige gevaar dat op de loer ligt.

Meteen de diepte in?Lees de volledige studie
Corona globe

Volgens de berekeningen zal de wereldeconomie dit jaar met 4,1 procent krimpen, gevolgd door een relatief matige groei van 4,3 procent in 2021. De strengheid en lengte van de ingevoerde quarantaine-maatregelen om het coronavirus in te dammen, zullen per land van doorslag zijn bij het beperken van de economische krimp. Daarom voorspelt RaboResearch dat landen als Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk een krimp zullen voelen van ruim 10 procent.

Figuur 1: Coronavirus zorgt voor diepste krimp sinds Grote Depressie

VS krimpt minder hard dan Europa

Met een krimp van 5,7 procent zal de VS het corona-effect minder hard voelen dan in de zwaar getroffen gebieden in Europa. Maar ook in Amerika wordt een relatief bescheiden herstel verwacht in 2021. De flexibele Amerikaanse arbeidsmarkt heeft veel te verduren gehad van de coronacrisis. Daardoor liep de werkloosheid razendsnel op, met een piek van 19,5 procent in april (rekening houdend met classificatiefouten). Omdat daarmee een vijfde van de Amerikaanse beroepsbevolking tijdelijk zonder werk zit, zal er na de lockdowns voorlopig niet veel geconsumeerd worden. Dit effect zal het economisch herstel in de VS na de crisis beperken.

‘Phase 1-deal’ zal sneuvelen

Niet alleen de coronacrisis zal van invloed zijn op de wereldeconomie. De nabije economische toekomst van de VS zal ook gekenmerkt worden door het verloop van de handelsoorlog met China. Begin dit jaar is er een ‘Phase 1-deal’ bereikt waarbij China onder andere heeft beloofd om fors meer goederen en diensten uit de