Update
2020 is zwaar jaar voor hotels
De hotels groeide het afgelopen jaar ongekend in zowel vraag als aanbod. Sinds de coronacrisis staat het echter bijna stil, wat op zijn zachtst gezegd uitdagend is. Voor 2020 verwachten we een omzetdaling die kan oplopen tot 50 procent, waarbij het voor veel hotels maar de vraag is of ze dit overleven. Benieuwd naar het laatste nieuws? Lees hieronder de cijfers en trends vanuit de hotels.

Herstel van toeristen laat op zich wachten
Het aantal buitenlandse toeristen bereikte in 2019 een hoogtepunt en kwam uit boven de 20 miljoen. Doordat het toerisme pas net heel langzaam op gang komt en de zakelijke markt zelfs nog langer op zich laat wachten, verwachten we dat het toerisme met meer dan 50 procent afneemt dit jaar. Met name hotels in en rondom Amsterdam worden geraakt omdat veel grote evenementen en congressen zijn uitgesteld. En natuurlijk omdat er veel buitenlandse toeristen wegblijven. We verwachten dan ook dat er een overschot aan hotels ontstaat in Amsterdam. Meer landelijke hotels en kusthotels worden wat minder geraakt omdat deze vaak nog wel door binnenlandse toeristen geboekt worden. Dit type hotels zijn meer afhankelijk van binnenlands toerisme en toeristen uit Duitsland en België. Vanaf 2021 zal het toerisme zich pas herstellen, maar een volledig herstel verwachten we pas in 2023.
Omdat het toerisme vanuit Azië, Amerika, Spanje en Italië voorlopig beperkt blijft, verwachten we dat het herstel komt van toeristen uit buurlanden België en Duitsland.
“Hotels herstellen pas vanaf 2021 en zijn op zijn vroegst in 2023 pas weer de oude.”
Zakelijke markt voor hotels is uitdagend
Naast de reguliere problemen voor hotels heeft de zakelijke markt het nog wat zwaarder omdat het herstel langer gaat duren. Veel bedrijven gebruiken namelijk steeds vaker online faciliteiten zoals videobellen in plaats van fysieke bijeenkomsten. Dit heeft uiteraard invloed op het aantal hotelovernachtingen die bedrijven nodig hebben. Daarnaast letten steeds meer organisaties op hun kosten, waarbij logeren in een hotel snel van het wensenlijstje geschrapt wordt.
Aantal vacatures in hotels loopt terug
De afgelopen jaren was het lastig om vacatures in de hotelbranche in te vullen, terwijl het aantal vacatures momenteel afneemt en er steeds meer werkzoekenden bijkomen. De verwachting is dan ook dat het personeelstekort op den duur verdwijnt en de stijgende trend van personeelskosten gelijk blijft. Tegelijkertijd verwachten we dat personeel met flexibele contracten in de hotelbranche op zoek gaat naar een baan in een sector waar ze meer zekerheid van inkomen hebben. De verwachting is dat een deel van deze werknemers blijvend in een andere sector gaat werken.
Consumenten verwachten duurzame oplossingen van hotels
Nu de resultaten tegenvallen door corona, is het zaak dat je als hotel nog meer onderscheidt van je concurrenten. Bijvoorbeeld door te focussen op duurzaamheid. De meeste initiatieven zien we ontstaan in het steeds duurzamer bouwen van vastgoed (om het energieverbruik te verlagen) en in het tegengaan van voedselverspilling. Consumenten gaan steeds bewuster om met hun voeding en verwachten dan ook duurzame keuzes van hotels. Met het tegengaan van voedselverspilling draagt een hotel niet alleen bij aan een maatschappelijk doel, maar zorgt het tegelijkertijd ook voor een verlaging van eigen kosten.
Tot slot hechten gasten steeds meer waarde aan een duurzame operatie. Hotels spelen hierop in door gasten te begeleiden bij het verduurzamen van hun gedrag. Denk aan het hergebruiken van handdoeken en het tegengaan van waterverspilling. Daarnaast zien we - mede door de komst van het coronavirus - dat consumenten steeds meer verwachten van de hygiëne van hotels.
Innovatie in de hotelbranche haakt in op beleving van gasten
Innovaties in de hotelbranche zijn met name gericht op de beleving en het comfort van de gast. Zo zien we steeds vaker dat hotelkamers uitgerust worden met innovatieve oplossingen zoals domotica en spraakbesturing. En wordt er steeds vaker ingecheckt via digitale oplossingen, zoals apps. Digitaal blijkt vaak toch sneller te zijn en vormt de basis van het zogenaamde ‘smart hotel’. Deze innovatieve oplossingen dragen bij aan een hogere consumententevredenheid en verlagen tegelijkertijd de personeelskosten voor administratief personeel.
Een andere trend die we zien is dat veel hotels toenemende concurrentie hebben van Airbnb’s en travel agencies. Omdat er meer te kiezen valt, wordt de prijs en beleving steeds belangrijker voor consumenten. Zo willen ze een kwalitatief goed product tegen een scherpe prijs. Een meerprijs wordt alleen nog betaald voor een uniek product dat een bijzondere herinnering of beleving creëert. Om concurrenten bij te houden, is het belangrijk dat hotels ook een goede (online) propositie hebben met op zijn minst een website en social kanalen. Daarnaast is het verstandig om aan te sluiten bij specifieke boekingsplatforms aangezien consumenten daar vaak hun zoektocht starten.
Benieuwd welke kansen er voor jouw hotel liggen? Lees over 10 manieren om jouw innovatie te financieren.