Update

Coronacrisis en huizenmarkt: minder verkopen en dalende prijzen verwacht

12 juni 2020 6:00 RaboResearch

In onze laatste macro-economische ramingen gaan we ervan uit dat de werkloosheid in Nederland oploopt van 3,0 procent aan het begin van het jaar tot 6,8 procent eind dit jaar. Baanverlies, en de angst daarvoor, zal een sterk effect hebben op de vraag naar koophuizen. We verwachten dit jaar zo’n 195.000 woningverkopen, zo’n 24.000 minder dan vorig jaar. We gaan er daarnaast van uit dat huizenprijzen volgend jaar met gemiddeld 2,9 procent zullen dalen.

 Makelaar overhandigt sleutels huis

Starters en doorstromers zullen hun verhuiswensen bijvoorbeeld vaker in de ijskast zetten. Niet alleen vanwege (de angst voor) een inkomstendaling, voor doorstromers geldt ook dat zij hun huidige huis lastig mogelijk lastiger verkocht krijgen als het animo onder starters en andere doorstromers inderdaad terugloopt. Het risico daarop kan er bovendien voor zorgen dat doorstromers liever het zekere voor het onzekere nemen en wachten tot hun huidige huis is verkocht, voordat ze zelf een bod uitbrengen op een ander. De gemiddelde verkooptijd en het aanbod te koop staande huizen kunnen daardoor snel oplopen.

Figuur 1: Huizenmarktverwachtingen in een notendop

Figuur 1: Huizenmarktverwachtingen in een notendop

“Starters en doorstromers zullen hun verhuiswensen in deze tijd vaker in de ijskast zetten”

Minder op kamers, minder toeristen: minder beleggers?

Door de coronacrisis blijven toeristen, expats en (internationale) studenten bovendien weg, waardoor de vraag naar studentenkamers, appartementen en Airbnb’s sterk lijkt te zijn teruggelopen. Dit kan ertoe leiden dat particuliere beleggers de komende tijd minder huizen zullen kopen om te verhuren, of door verlies aan huurinkomsten zelfs panden te koop zullen zetten. Daarom verwachten we dat het aantal woningverkopen dit jaar lager zal uitvallen. We voorzien ook dat de huizenprijzen eind dit jaar kwartaal-op-kwartaal enige tijd zullen dalen. Minder gegadigden betekent bijvoorbeeld minder druk om de vraagprijs te bieden, laat staan om te overbieden.