Update

3 kansen voor ondernemers in de metaalindustrie

19 mei 2020 9:37

De gevolgen van het coronavirus op de metaalindustrie zijn voelbaar: de bestellingen nemen af. Wel verschillen de gevolgen per markt. Zo hebben toeleveranciers van medische technologie het razend druk, terwijl het werk voor toeleveranciers van automotives uitblijft. We verwachten dat de markt vanaf eind dit jaar weer aantrekt, maar het economische niveau van 2019 zal de branche pas in 2022 halen. Gelukkig zien we wel kansen:: wees een flexibele partner , innoveer en verduurzaam. In deze update lees je hoe je als ondernemer in de metaalindustrie het hoofd boven water houdt.

3 kansen voor ondernemers in de metaalindustrie

“Van leverancier tot ontwikkelpartner: zo ben je minder makkelijk in te wisselen door je concurrent.”

Kans 1: maak jezelf onmisbaar door een flexibele partner te zijn

In de metaalindustrie concurreren veel bedrijven op prijs. Daardoor wisselen klanten regelmatig van toeleverancier. Ondertussen worden seriegroottes kleiner en veranderen de wensen van klanten sneller. Door flexibel met je productieproces om te gaan, speel je in op deze veranderende klantvraag. Je laat daardoor zien dat je niet alleen een toeleverancier bent, maar ook een partner die meedenkt en gaat voor het beste resultaat. Zo zorg je voor toegevoegde waarde, maak je jezelf onmisbaar en krijg je er trouwe klanten voor terug.

Kans 2: innovatie in je hele onderneming

Sneller, beter, flexibeler: de eisen van klanten worden steeds hoger. Innovatie stopt voor metaalverwerkers daarom nooit. Door te investeren in digitalisering en robotisering zorg je er namelijk voor dat je metaalproductie meegroeit met de vraag van je klant. Om perfect aan te sluiten op die vraag is het slim om de behoeftes van je klanten in de gaten te houden. Wat hebben zij nodig en waar kun jij het verschil maken?

Door digitalisering en robotisering veranderen ook de werkzaamheden voor je personeel. Het is daarom goed om je personeel continu bij te scholen, of zelfs intern op te leiden. Zo draag je bij aan de maatschappij en zorg je gelijk voor goed technisch geschoold personeel. Het tekort aan personeel in de metaalindustrie neemt namelijk toe.

Kans 3: ga voor duurzame metaalindustrie

Bedrijven in de metaalindustrie richten zich vaak nog onvoldoende op duurzaamheid en circulaire bedrijfsprocessen. Dat is zonde, want steeds meer mensen willen duurzame producten. Daarnaast stelt de overheid steeds strengere duurzaamheidseisen. Het is dus verstandig om te kijken hoe je als ondernemer in de metaalindustrie kunt verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan een circulair businessmodel, modulaire producten ontwerpen, minder energie verbruiken en werken met duurzame materialen. Uiteindelijk zul je merken dat je klanten dit gaan waarderen.

Ga in gesprek met één van onze collega’s bij een Rabobank bij jou in de buurt.