Opinie

Beijing moet niet juichen als Trump verliest

24 augustus 2020 16:37 RaboResearch

Als Trump niet herkozen wordt, dan is hij daarna nog drie maanden aan de macht. Weinig zou een boze Trump dan tegenhouden om zijn economische oorlog met China verder te escaleren.

handelsoorlog arend draak

Trump is weer bezig om de druk op China flink op te voeren. Hij wil bijvoorbeeld TikTok in de VS verbieden tenzij de Chinese eigenaar het verkoopt aan een Amerikaans bedrijf. Het lijkt er ook op dat het staak-het-vuren in de handelsoorlog met China sneuvelt in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Het zou daarom voor de hand liggen als Beijing hoopt dat Trump de verkiezingen verliest.

Dat lijkt ook met de dag waarschijnlijker. Biden heeft een grotere voorsprong in de peilingen dan Clinton ooit had. Er is uiteraard nog voldoende tijd voor een comeback van Trump, maar hij koerst nu af op verlies. Misschien dat dit in eerste instantie voor leedvermaak in Beijing zorgt. Maar het is goed mogelijk dat de feeststemming maar kort duurt.

Trump kan nog flinke schade verrichten

Als Trump verliest in november, dan is hij daarna nog bijna drie maanden aan de macht. Het enige wat Trump tot nu toe tegen heeft gehouden in zijn strijd tegen China, is de schade die de Amerikaanse economie oploopt door de handelsoorlog. Verdere escalatie zou zijn herverkiezing en zijn tweede termijn moeilijker kunnen maken. Maar als hij niet herkozen wordt, heeft hij niks te verliezen. De nadelen zijn Biden’s probleem, terwijl verdere druk op China wel voordelen heeft voor Trump.

“Als Trump niet herkozen wordt, heeft hij niks te verliezen”

Trump en zijn adviseurs zijn overtuigd dat China een lange termijn strategische bedreiging vormt voor de VS. Door een harde aanpak zou hij de geschiedenisboeken in kunnen gaan als de president die opstond tegen de rijzende macht van China. Maar zelfs als hij niet met zijn legacy bezig is, het is ook mogelijk dat hij simpelweg wraak zal willen nemen. Want het “China virus", zoals Trump het coronavirus graag noemt, is dan een belangrijke reden geweest voor zijn nederlaag.

Wat zou Trump kunnen doen? Alles waar hij tot nu toe mee gedreigd heeft en meer. Verdere tarieven op Chinese import, het uitsluiten van Chinese bedrijven in de VS en China afsluiten van de financiële infrastructuur die nodig is om te handelen in Amerikaanse dollars. De schade voor China zou groot zijn, maar ook de VS zelf en de rest van de wereld zal lijden. Financiële markten zullen schokken voelen, de internationale handel zal afnemen, en de mondiale economische groei zal een verdere klap krijgen. En dan hebben wij het nog niet eens gehad over geopolitieke acties zoals het versterken van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee of zelfs in Taiwan.

Biden zal Trump’s beleid in eerste instantie doorzetten

Wat een wraaklustige Trump ook verzint om het leven van zijn “vriend " Xi Jinping zuur te maken, het zal in ieder geval snel weer over zijn als Biden president is … toch? Helaas voor Xi lijkt dat onwaarschijnlijk. Biden heeft inmiddels zijn gematigde houding ten opzichte van China losgelaten. Hij is consensuspoliticus en ziet ook dat de mening van Amerikanen over China, onder zowel Democraten als Republikeinen, negatiever is geworden. China wordt steeds meer gezien als een vijand. Als Biden een conflict erft van Trump zal hij concessies willen zien van China voordat hij de relatie normaliseert. Kortom als Trump verliest, zal de opluchting in China snel veranderen in teleurstelling.


Eerder verschenen bij RTL Nieuws.