In de media

Prinsjesdag 2020: "Economisch veel aan de hand, dat vraagt actie"

15 september 2020 11:14 RaboResearch

Het kabinet komt met een flinke financiële injectie die op Prinsjesdag gepresenteerd werd. En dat is opmerkelijk want een aftredend kabinet neemt traditiegetrouw juist gas terug. Dat bespreekt Ester Barendregt, hoofdeconoom Nederland van RaboResearch bij BNR Nieuwsradio: "Er is economisch veel aan de hand, dat vraagt actie."

Prinsjesdag

"Zéker een les van de vorige crisis is dat we toen te snel bezuinigd hebben. Het kabinet kiest er nadrukkelijk voor om dat nu niet te doen; en dat uit zich in het terug laten lopen van de inkomsten, en de uitgaven laat je juist oplopen. Daarnaast geeft het kabinet een investeringsimpuls, ik denk dat dat verstandig is", aldus Barendregt.

Alhoewel een investeringsimpuls mooi klinkt, heeft het natuurlijk een negatieve werking op het begrotingstekort. Barendregt: "Het is natuurlijk een sterke stijging van het begrotingstekort, (maar) het is natuurlijk prettig dat we met veel begrotingsruimte deze crisis ingingen. Daar maken we nu vol gebruikt van en ik denk dat er ook wat meer ruimte is. Voor de middellange termijn maak ik me daar geen zorgen over."

Al met al is de econoom van mening dat de overheid prima heeft gereageerd op de coronacrisis. "Ik denk op zich dat het kabinet de juiste dingen wel doet met het steunpakket, de investeringsagenda en met de keuze om niet te bezuinigen", zegt Ester Barendregt.

Beluister hier het hele gesprek bij BNR Nieuwsradio.