Update

Innovatie verandert rol van accountancy en administratiekantoren

28 december 2019 14:25

De Nederlandse economie blijft groeien en de vraag naar zakelijke diensten zoals accountancy en administratie groeien mee. Wel zijn er verschillende zaken die deze groei remmen. Zo is er een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Daarnaast worden administratieve werkzaamheden steeds vaker geautomatiseerd. Om toch van toegevoegde waarde te blijven, verwachten wij dat de branche zich zal focussen op het geven van advies, bijvoorbeeld op basis van data.

Zakenmensen buiten in gesprek

Steeds meer eenmanszaken en ZZP’ers

Het aantal bedrijven in de accountancy en de administratieve dienstverlening is de afgelopen tien jaar gegroeid met bijna 8.000 bedrijven. Eind 2019 telde de sector volgens het CBS 33.170 bedrijven. De nieuwe bedrijven zijn vooral gespecialiseerde eenmanszaken en hoogopgeleide ZZP’ers. Ook het aantal kleine kantoren bestaande uit twee tot tien medewerkers groeide. Om te kunnen voldoen aan de toenemende wet- en regelgeving, zijn investeringen nodig. Het is de vraag of eenmanszaken en kleine kantoren deze investeringen op kunnen brengen. We zien hierdoor steeds meer samenwerkingsverbanden tussen kleine bedrijven ontstaan.

Tekort aan personeel

Ruim een derde van de bedrijven in de accountancybranche heeft te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Dit veroorzaakt een belangrijke belemmering in de groei van deze bedrijven. Ook het UWV bevestigt de aanhoudende schaarste van specifieke medewerkers op hbo- en wo-niveau, zoals registeraccountants, assistent-accountants en account controllers. We zien dat vooral de grotere kantoren moeite hebben om jonge werknemers vast te houden.

Jongeren maken vaak de overstap naar een kleiner kantoor omdat ze daar het werk leuker en afwisselender vinden. Ook hecht de jonge generatie steeds meer aan een goede werk-privébalans, die ze vinden bij kleinere kantoren. Daarnaast daalt de behoefte om partner te worden in een groot accountantskantoor. Daarom wordt in veel kantoren nagedacht over andere vormen om personeel aan zich te binden.

Innovatie verandert de accountancybranche

De ontwikkeling van nieuwe technologieën zorgt voor een verandering van de werkzaamheden binnen de accountancybranche. Blockchain bijvoorbeeld is een technologie waarbij onder andere contracten kunnen worden uitgewisseld tussen twee partijen. Hierbij komt geen derde partij, zoals een accountant, aan te pas die de transactie controleert. Vooral grote kantoren passen deze technologieën snel toe.

“Hoe menselijker jij bent als accountant, hoe moeilijker je te vervangen bent door een machine.”

Op dit moment controleren veel accountants de documenten van hun klanten achteraf. Maar door het gebruik van slimme boekhoudsoftware heb je continu inzicht in de actuele cijfers van jouw klant. Hierdoor kun je het hele jaar een vinger aan de pols houden, de ondernemer op de hoogte houden en kun je helpen als dat nodig is. De accountants die de transformatie weten te maken naar continu en proactief adviseren, zijn de winnaars van de toekomst.

Adviserende rol steeds belangrijker

Een slimme manier om je te onderscheiden op de accountancy en administratiemarkt, is het geven van waardevolle adviezen vanuit je expertise. Digitalisering vervangt steeds meer administratieve werkzaamheden. Maar hoe menselijker jij bent als accountant, hoe moeilijker je te vervangen bent door een machine. Vanuit de markt zien we veel vraag naar financieel advies op allerlei vlakken. Wel is er veel concurrentie in de adviesmarkt, onder andere door het grote aantal consultancybedrijven.

De Rabobank is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van accountancy en administratie. Benieuwd welke kansen er voor jou zijn? Neem gerust contact op met Mark van Kampen.