Update

Covid-19 economisch dashboard: hoe staat Nederland ervoor?

25 februari 2022 14:45

In deze publicatie presenteren wij periodiek een reeks grafieken, die samen een zo actueel mogelijk beeld geven van de Nederlandse economie in de context van de coronacrisis. Wij kijken bijvoorbeeld naar cijfers over mobiliteit, vertrouwen bij producenten en consumenten, maar ook werkgelegenheid, huizenprijzen en handel. Hieronder vind je alvast een voorproefje.

Amsterdam fietser mondkapje

Meteen de diepte in? Bekijk het volledige dashboard (PDF).

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het tempo waarmee de Nederlandse economie kan groeien. Mensen zullen zich bijvoorbeeld minder kunnen en/of willen begeven in recreatiegebieden wanneer de besmettingsgraad hoog is.

De data worden hieronder in figuur 1 weergegeven als een 7-daags voortschrijdend gemiddelde ten opzichte van een gemiddelde pre-coronaweek.

Figuur 1. Tijd doorgebracht in recreatiegebieden

Figuur 1. Tijd doorgebracht in recreatiegebieden
Bron: Google Mobility, Macrobond

“Als het vertrouwen laag is, zal de hand op de knip gehouden worden”

Als het vertrouwen onder consumenten laag is, dan zullen ze geneigd zijn om de hand op de knip te houden. Laag vertrouwen onder producenten geeft aan dat ze negatief gestemd zijn over de verwachte bedrijvigheid.

Figuur 2. Consumenten- en producentenvertrouwen

Figuur 2: Consumenten- en producentenvertrouwen
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, Macrobond

De coronacrisis heeft grote impact op de arbeidsmarkt. Als het economisch minder gaat, dan hebben bedrijven ook minder personeel nodig.

Figuur 3. Werkgelegenheid en werkloosheid

Figuur 3. Werkgelegenheid en werkloosheid
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, Macrobond