Update

Tuinbouwsector toont veerkracht in tweede coronagolf

12 november 2020 11:08

De tweede coronagolf in Nederland lijkt de tuinbouw minder te raken dan de eerste. Producten uit de voedingstuinbouw en sierteelt worden nog goed verkocht omdat de detailhandel in de meeste landen open blijft. De vraag is of het hierbij blijft. Zo sloot Ierland zes weken lang tuincentra en zijn in Frankrijk bloemisten dicht. Op de werkvloer is het lastig om afstand te houden, maar ondernemers hebben maatregelen getroffen. En door de effecten van de Brexit in 2021 verwachten we dat de export van sierteeltproducten zo’n 15% daalt. Lees meer in deze update.

Teler tussen gewassen

Rabo Tuinbouwbarometer verbetert opnieuw

De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het vierde kwartaal van 2020 een waarde van 6,9. Alle deelsectoren presteren voldoende tot goed. Het (sierteelt)-fonds vanuit de overheid is niet volledig gebruikt. Naast de steun vanuit de overheid heeft de Rabobank uitstel gegeven op het aflossen van bedrijfsleningen. Voor veel tuinbouwondernemers bleek dit achteraf niet nodig. Dit in tegenstelling tot ondernemers die rechtstreeks leveren aan foodservice, horeca of evenementen.

Figuur 1: Tuinbouwbarometer naar ruim voldoende

Staafdiagram tuinbouwbarometer
Rabobank, 2020

Een redelijk seizoen voor glasgroenten

Paprikatelers spreken over een redelijk tot goed seizoen. Bij komkommers zorgen vooral de hogere prijzen aan het einde van het seizoen voor een redelijk jaar. Het tomatenseizoen is duidelijk minder qua prijs. Daarnaast is het ToBRFV-virus voor de telers een zorg.

Groentetelers, -handelaren en -verwerkers merken de gevolgen van de tweede coronagolf wel, vanwege het minder kunnen leveren van producten aan de foodservice en horeca. Het is vaak lastig om in korte tijd andere afzetkanalen te vinden voor de specifieke producten die aan de horeca geleverd worden.

“De liquiditeitssituatie is bij veel bedrijven goed, maar mogelijk vertekend door uitstel van aflossingen en voorschotten.”

Hard- en zachtfruittelers kijken tevreden terug

De producenten van hard- en zachtfruit hebben gemiddeld genomen een goede zomer en najaar achter de rug. Ondanks de corona-perikelen is de invulling van oogstarbeid goed verlopen, de extra kosten vallen daarom mee. Het perspectief voor de sector leidt ook tot aansprekende innovaties, zoals de combinaties van zonnepanelen met blauwe bessen en perenteelt. Daarnaast zien we steeds meer investeringen in precisiefruitteelt.

Sierteelt laat crisissituatie achter zich

In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de snijbloemen- en potplantenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg. Verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen zijn sinds mei hoger dan in 2019. De export van bloemen en planten was eind september nog 200 miljoen euro lager dan in 2019, maar de achterstand is wel minder geworden. Deze bedroeg eerder 500 miljoen euro.

De tuincentra deden prima zaken met de verkoop van bomen, struiken en vaste planten. Doordat de aanvoer van bloemen uit Kenia en Ethiopië nog steeds achterliep op de verwachting (in september ca. 85% van de prognose), waren de prijzen voor het grootste deel van de snijbloemen hoger dan het afgelopen jaar. De vraag naar potplanten is nog steeds goed. Het thuiswerken van veel mensen zorgt voor veel extra vraag.

De liquiditeitssituatie is daardoor bij veel bedrijven goed, maar is mogelijk vertekend door het verleende uitstel van aflossingen én voorschotten op tegemoetkomingen voor de coronaschade. Het is verstandig om daar als ondernemer rekening mee te houden.

De boomteelt heeft (heel) goed jaar

Het is de tijd voor het rooien en leveren van bos- en haagplantsoen. Veel van de producten zijn eerder dit jaar al verkocht. Het rendement in de teelten van bos- en haagplantsoen en laan- en parkbomen is goed. Ook de vraag naar vaste planten en sierheesters blijft hoog. Consumenten in binnen- en buitenland hebben deze zomer nog meer aankopen gedaan voor hun tuin dan een jaar eerder. Daarnaast reserveren institutionele afnemers (gemeente, Staatsbosbeheer, provinciale landschappen, Rijkswaterstaat) steeds meer budget voor de aankleding van het landschap of de stadswijk. Tot slot heeft Staatsbosbeheer de komende jaren een forse doelstelling voor de aanplant van nieuw bos. Dat kan positief uitpakken voor de sector. De grootste bedreiging bij een economische recessie is dat de vraag naar buitengroen kan dalen omdat afnemers minder te besteden hebben. De EU-Green Deal waarin bosaanleg wordt bevorderd, biedt juist weer kansen.

Meer weten over de ontwikkelingen in het bos- en haagplantsoen? Beluister de podcast met René Dekkers op het Rabo Food & Agri NL-kanaal.

Meer podcasts luisteren over de tuinbouwsector? Download ‘Rabocasts’ in je app- of Play-store.