Onderzoek

Krappe voldoende voor Nederlandse bedrijven in transitie naar ‘nieuwe economie’

28 januari 2021 12:00

De ‘nieuwe economie’ komt eraan, en deze is duurzaam en inclusief. Om competitief en relevant te blijven, zullen bedrijven hierin mee moeten bewegen. Om de transitie naar een nieuwe economie te volgen heeft RaboResearch, een uitgebreide survey uitgevoerd onder Nederlandse bedrijven. Wat blijkt? Het Nederlandse bedrijfsleven scoort ‘maar’ een 5,7.

Meteen de diepte in? Lees de volledige studie
bedrijf beroep duurzaam

In het onderzoek, dat in samenwerking met MVO Nederland werd gedaan, worden zeven dimensies van de transitie naar de nieuwe economie gemeten en die worden samengevat in de Nieuwe Economie Index voor Transitie van het bedrijfsleven (NEx-T). Deze zeven dimensies gaan over nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen, groene energie, biodiversiteit en circulaire economie. Specifiek kijken we wat de coronacrisis voor de transitie naar de nieuwe economie heeft betekend.

Bergen verzetten

Dit betekent tegelijkertijd dat ongeveer 50 procent van de bedrijven een onvoldoende scoort in de transitie naar de nieuwe economie; slechts 8,5 procent van de bedrijven scoort een 8 of hoger. Daarmee kan de conclusie getrokken worden dat er nog bergen werk te verzetten zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Grote bedrijven doen het beter

Een verklaring waarom bedrijven achterblijven in de transitie naar een nieuwe economie ligt deels in de bevinding dat vooral grote bedrijven beter op weg lijken dan kleinere bedrijven. De allergrootste bedrijven (> 250 werknemers) scoren beduidend beter dan het middenbedrijf (50-250 werknemers), welke op haar beurt significant beter scoort dan het kleinbedrijf (10-49 werknemers) en het microbedrijf (1-9 werknemers). Grote bedrijven zien misschien meer de noodzaak, hebben meer middelen dan kleinere bedrijven, en zijn waarschijnlijk in andere markten actief. Kortom, vooral kleinere bedrijven blijven achter. In welke sector een bedrijf actief is, maakt daarbij veel minder uit. Tussen sectoren zijn de verschillen ook niet groot. Het geeft aan dat voor alle bedrijven de transitie naar de nieuwe economie relevant is, maar wel een andere invulling kan hebben.

Figuur 1: Verschillen in transitiescore per dimensie naar bedrijfsomvang