Onderzoek

50% meer geavanceerde recyclingfabrieken ondanks hindernissen en kritiek

22 oktober 2021 11:01

De geavanceerde (chemische) recyclingindustrie blijft ongekend populair. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van RaboResearch naar aanleiding van een eigen onderzoek rond de activiteiten van recyclingbedrijven. Aanvankelijk werd gedacht dat er 140 geavanceerde recyclingfabrieken in 2025 zouden zijn, maar dat aantal stijgt naar 210. Er is wereldwijde interesse van beleggers, en Aziatische bedrijven zijn actiever in het speelveld. Maar met de groei, stijgt de kritiek op geavanceerde recycling. En dat is niet de enige uitdaging.

plastic recycling hand

In maart van dit jaar publiceerde de Rabobank een rapport waarin werd voorspeld dat er in 2025 wereldwijd 140 geavanceerde recyclingfabrieken zouden kunnen zijn, die een totale capaciteit van 3 tot 4 miljoen ton aan kunststof afval kunnen recyclen. Volgens RaboResearch is er echter sprake van een opleving in het aantal nieuwe projecten. Het afgelopen half jaar zijn er zeker 70 extra fabrieken bij gekomen. Er is dus veel activiteit geweest in de geavanceerde (chemische) recyclingindustrie in 2021, zoals proeven met nieuwe traceerbaarheidsoplossingen, aankondigingen van nieuwe fabrieken, partnerschappen, overnames en nieuwe spelers die de industrie betreden. Toch neemt de kritiek toe.

Onbewezen en te duur

Onder andere milieuorganisaties stellen, met betrekking tot geavanceerde recycling, dat de technologie nog steeds onbewezen en te duur is, dat het slechtere milieuprestaties heeft dan wordt gecommuniceerd, dat het systeem niet traceerbaar is en dat geplande investeringen altijd worden uitgesteld. Sommige critici beweren dat deze technologie bedoeld is als ‘greenwashing’ - dat een bedrijf zich groener voordoet dan de werkelijkheid is - met als enige doel een dure omzeiling te zijn voor de behandeling van afval naar energie. Als reactie op de zorgen over traceerbaarheid, richten spelers zich steeds meer op het transparanter maken van geavanceerde recyclingketens. De kritiek heeft de groeiende activiteit echter niet gestopt. Zelfs bedrijven die onder de loep worden genomen, blijven nieuwe investeerders, partnerschappen en ambitieuze uitbreidingsplannen aankondigen.

Interesse markt en investeerders

De geavanceerde recyclingindustrie moet nog vele praktische, financiële en economische hindernissen nemen om een ​​grootschalige, en commercieel levensvatbare, industrie te worden. Toch blijft geavanceerde recycling een zeer aantrekkelijke investeringsmogelijkheid voor belangrijke spelers in de sector en investeerders. In de afgelopen zes maanden zijn plannen aangekondigd om een ​​groot aantal verschillende soorten faciliteiten te bouwen, waaronder dus meer dan 70 extra fabrieken. En ook oliemaatschappijen zijn momenteel zeer actief. Shell bijvoorbeeld heeft onlangs hun samenwerking met, en acquisitie van een aandelenbelang van 21,5 procent in technologieleverancier BlueAlp aangekondigd.

Azië actiever en goede vooruitzichten

In 2021 zijn Aziatische ondernemingen, met name uit Zuid-Korea en Japan, buitengewoon actief geworden in de geavanceerde recyclingindustrie. Bedrijven als Mitsui (Japan), SK Geo Centric en Kumho Petrochemical (beiden Zuid-Korea) gaan samenwerkingsverbanden aan met technologiebedrijven. Zo gaan zij gezamenlijk de mogelijkheden onderzoeken voor het opzetten van geavanceerde recyclingfabrieken, voornamelijk in hun thuisregio. De vooruitzichten zien er goed uit in termen van interesse van investeerders, maar bedrijven zullen steeds meer evenwicht moeten vinden tussen een groeiend niveau van kritiek en de voorbereiding op het bouwen van transparantere toeleveringsketens. Dit is nodig om financiering aan te blijven trekken voor het opschalen van technologie en uitrolfaciliteiten.