Opinie

ChatGPT: moet jij als ondernemer er ook opgewonden van raken?

26 januari 2023 10:30

Binnen vijf dagen na lancering meer dan een miljoen gebruikers hebben is iets waar je als ondernemer alleen maar van kan dromen. Apple lukte het zelfs met de Iphone niet, ChatGPT wel (zie figuur 1). Wellicht heb je onlangs wel iets meegekregen van de nieuwste buzz in techland; mijn LinkedIn tijdlijn staat er in ieder geval vol mee. Maar wat is ChatGPT precies en wat zijn de voor- en nadelen? Tijd om het te testen en te onderzoeken wat het voor jou kan betekenen.

Wat is ChatGPT ?

OpenAI werd in 2015 opgericht als onderzoeksorganisatie voor kunstmatige intelligentie door een groep van de grootste namen in Silicon Valley, waaronder Elon Musk (die er in 2018 uitstapte) en Sam Altman (de huidige CEO).

Figuur 1

Bron: Rabobank

ChatGPT is eind vorig jaar als nieuwste product van OpenAI gelanceerd. Het is een chatbot die is getraind met behulp van het revolutionaire GPT -3 (Generative Pre-trained Transformer) taalmodel. Dit zelflerende taalmodel kan natuurlijke gesprekken voeren en leert op basis van deze gesprekken constant door. De mogelijkheden van ChatGPT zijn hierdoor eindeloos. Zo kan het bijvoorbeeld computercodes schrijven, gedichten maken en hele verhalen verzinnen. Na een middagje uitproberen was ik meer dan overtuigd. Maar wat kan het jou als ondernemer opleveren? Laten we het eens aan ChatGPT voorleggen.

“ChatGPT is angstaanjagend goed. Het brengt ons weer een stap dichter bij gevaarlijk sterke AI - Elon Musk”

Wat kan ChatGPT betekenen voor het bedrijfsleven?

Als je deze vraag aan ChatGPT stelt dan rolt het volgende antwoord er uit:

 1. Automatisering van klantenservice: chatbots aangestuurd door GPT kunnen een brede range van klantvragen afhandelen, waardoor menselijke medewerkers zich kunnen richten op complexere problemen.
 2. Contentgeneratie: GPT kan worden gebruikt om productomschrijvingen, blogberichten en andere geschreven inhoud voor websites en social media te genereren.
 3. Leadgeneratie: chatbots aangestuurd door GPT kunnen worden gebruikt om te communiceren met potentiële klanten, contactgegevens te verzamelen en leads voor verkoopteams te kwalificeren.
 4. Marktonderzoek: GPT kan worden gebruikt om klantfeedback en sentiment te analyseren, waardoor waardevolle inzichten worden verkregen in markttrends en klantbehoeften.
 5. Personalisatie: GPT kan worden gebruikt om gepersonaliseerde inhoud en aanbevelingen voor individuele klanten te genereren, waardoor de algehele klantbeleving wordt verbeterd.
 6. Samenvatting van tekst en tekstclassificatie: GPT kan worden gebruikt om grote hoeveelheden tekst samen te vatten en te classificeren in verschillende categorieën.
 7. Virtuele assistenten: GPT kan worden gebruikt om virtuele assistenten aan te sturen, waardoor bedrijven 24/7 ondersteuning kunnen bieden aan klanten.

Te mooi om waar te zijn?

Zonder verder specifiek door te vragen schetst ChatGPT hiermee het potentieel voor een breed scala van industrieën en sectoren om taken te automatiseren, inhoud te genereren en klantbetrokkenheid te verbeteren. Maar, zoals altijd met innovaties van deze orde, zijn er ook een aantal uitdagingen (zoals de CEO zelf ook aangeeft):

  GPT is een taalmodel: je loopt het risico dat het uitstekend geformuleerde antwoord als betrouwbaar wordt gezien. Iets met zekerheid laten overkomen, kan een risico zijn (er is veel discussie over de nauwkeurigheid). Gebrek aan menselijk contact: chatbots aangedreven door GPT hebben niet hetzelfde niveau van empathie en begrip als een menselijke (klantenservice)medewerker. Ethische zorgen: GPT-modellen zijn in staat om “menselijke” tekst te genereren. Deze teksten kunnen gebruikt worden om verkeerde informatie te verspreiden, zich uit te geven voor iemand anders of nepnieuws te creëren. In een tijd waar cyberrisico bovenaan de agenda van ondernemers staat moet dit niet onderschat worden.

“ChatGPT is extreem beperkt, maar in sommige dingen goed genoeg om de indruk van grootsheid te wekken - Sam Altman (CEO OpenAl)”

Nieuwsgierig geworden? Probeer het vooral uit.

Moet en kan je morgen direct ChatGPT, of andere generatieve AI gestuurde tools, toepassen binnen je bedrijf? Waarschijnlijk niet; maar of je je nou wel of niet herkent in bovenstaande voorbeelden zou ik je wel adviseren om een uurtje te gaan “spelen” met de tool. Laat je zo inspireren en ontdek hoe het model jouw bedrijfsprocessen kan ondersteunen. Zeker in een tijd van arbeidsschaarste kan het toepassen van digitale technologie een bijdrage aan de oplossing bieden.

Mijn investering van een middagje spelen met ChatGPT heeft het volgende opgeleverd:

  Ik ben verrast door wat deze revolutionaire technologie nu al kan; Ik heb een beter begrip gekregen wat de impact kan zijn op bedrijfsprocessen voor heel veel sectoren. En; Het heeft mij ook nog eens tijd bespaard bij het schrijven van dit stuk.

De recente aankondiging van Microsoft om de komende jaren miljarden te gaan investeren verbaast mij dan ook zeker niet. Op welke manier ik, mijn collega’s en jij als ondernemer hier iets van gaan merken zal de toekomst uitwijzen. Maar dit kan zomaar sneller zijn dan ik een aantal weken geleden dacht.