MHC Rosmalen wil de meest duurzame hockeyclub van Nederland worden

20 maart 2023 16:25

Aan ambities schort het niet binnen de Mixed Hockey Club Rosmalen, dat is zeker. Het is dan ook een dankbare klus voor Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken om deze vereniging te ondersteunen. “De intrinsieke motivatie van iedereen binnen de club maakt het een genot om daaraan mee te mogen werken”, aldus Tirsa van der Laan, die als trajectbegeleider de club in haar duurzaamheidsambitie ondersteunde.

Twee meisjes stappen op de fiets om te gaan hockeyen

MHC Rosmalen is volgens bestuurslid en voormalig voorzitter Mark Brants ‘een familieclub met gezonde ambities’. Met ruim dertienhonderd leden heeft de club als slogan #altijdthuis. Brants: “Bij MHC Rosmalen kom je altijd thuis, voel je je altijd thuis en speel je altijd thuis. En als de club wat aan je vraagt, geef je altijd thuis. Zo kunnen we samen de ambities van onze familieclub waarmaken. En dat willen we duurzaam doen!’’

Vergelijkbare vragen

In 2019 startte de bank met een Inspiratieavond, waarvoor zo veel mogelijk verenigingen uit sport en cultuur uit Den Bosch en omstreken werden uitgenodigd. Daar hebben we uitgelegd wat we te bieden hebben, maar we wilden ook graag zo helder mogelijk krijgen wat er speelt bij de verenigingen. Want clubs denken vaak dat ze een unieke vraag hebben, maar dan blijkt dat heel veel andere clubs met een vergelijkbaar probleem kampen.

Op de vraag aan Brants wat de ondersteuningsvraag van hun club was, volgt direct het antwoord: “Onze ambitie is om de meest duurzame hockeyclub van Nederland te worden, waarbij wij ervan overtuigd waren dat de Rabobank ons daar perfect bij kon helpen! Ons sportpark ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, direct naast het Maliskampse Bos. Wij willen borgen dat ook volgende generaties kunnen genieten van de prachtige hockeysport, ons rijke verenigingsleven en onze natuurlijke sportomgeving. We hebben daarom sinds enkele jaren gekozen voor een actief duurzaam beleid.”

Duurzaamheidsvisie en actieplan

Tirsa van der Laan is ‘Green Coach’ en werd als trajectbegeleider aan de club gekoppeld. Van der Laan en de club gingen eind 2019 voortvarend aan de slag met het schrijven van een duurzaamheidsvisie en het ontwikkelen van een plan. Brants: “We zijn erg blij dat we destijds zo goed hebben doorgepakt. Daardoor konden we met behulp van live bijeenkomsten op de club ons plan opstellen.” Van der Laan: “Ik heb genoten van die avonden, de intrinsieke motivatie van de club maakt het geweldig om daaraan mee te mogen werken. Ik stuitte daar echt op een team van mensen die aan de slag willen!”

Het actieprogramma is gebaseerd op twee pijlers: verspilling voorkomen en bewustwording stimuleren. Vanuit die invalshoek zijn er actiepunten opgesteld: accommodatie, horeca, mobiliteit, behoud van hockeymaterialen en menselijk kapitaal. Een mooi voorbeeld: één van de actiepunten binnen de invalshoek ‘Behoud van hockeymaterialen’ was het verlies van ballen en andere materialen terugdringen. Het bestuur deed daarom een oproep dat alle leden hun ballen, die ze eventueel nog ergens thuis hadden liggen, terugbrachten naar de club. Brants: “Dat leverde heel veel ballen op! We hebben er uiteindelijk meer ingezameld dan we aan het begin van het seizoen hadden uitgedeeld!”

Doorlopend proces

Van der Laan begrijpt dat de ambitieuze vereniging graag alles meteen wil regelen. “Maar zo’n duurzaamheidsambitie is een doorlopend proces.” De vragen die de club stelt helpen wel om leveranciers mee te laten zoeken naar duurzame oplossingen. Weer een mooi voorbeeld: binnen het impactgebied ‘Behoud van hockeymaterialen’ formuleerde de club de ambitie om in de toekomst alleen nog duurzame, circulaire kleding en trainings- en wedstrijdmaterialen te gebruiken. “Soms wordt er maar een jaar in de kleding gesport, dan verandert de sponsornaam en wordt de kleding vernieuwd. Dat willen we niet, dus hebben we onze kledingleverancier gevraagd of hij ook volledig recyclebare kleding kan leveren. Daar gaan we nu een pilot mee draaien.” Van der Laan is enthousiast: “Doordat de club de vraag creëert, volgt er ook aanbod. Perfect!”

“We willen ervoor zorgen dat de ondersteuningsvraag van de club goed is opgelost. Natuurlijk betekent dat ook dat er soms nieuwe vragen ontstaan. Dat hebben we inmiddels al bij twee verenigingen meegemaakt, die krijgen een vervolgtraject.” Ook speelt Rabobank daar graag een rol in, ons doel is om verenigingen in de regio te helpen om toekomstbestendig te blijven of te worden.