Altijd zicht op je kratten en containers

22 november 2023 11:16

Davy Baars heeft een missie: hij wil de complete supply chain van ladingdragers in Europa digitaliseren, transparanter maken en verduurzamen. Met het bedrijf Connected Load Carrier (CLC) levert hij tracking devices voor de logistieke sector, in alle soorten en maten en voor verschillende toepassingen.

CLC

Connected Load Carrier is een Internet of Things-partner in de logistieke wereld van niet-aangedreven ladingdragers. Dat is een mond vol. Waar het op neerkomt: Connected Load Carrier (CLC) levert tracking devices voor ladingdragers. “Van klapkratten, pallets, rolcontainers tot en met boxcontainers en alles wat er tussenin zit”, aldus Baars. “Als logistieke ondernemer wil je weten waar die ladingdragers zijn, hoe lang ze daar staan, in welke staat ze zijn en wanneer je ze weer kunt inzetten. Wij leveren de automatisering die de data verzamelt, waar je als ondernemer de juiste inzichten uit kunt halen, passend bij je businessmodel.”

Baars vertelt hoe de tracking devices ondernemers helpen om hun logistiek efficiënter in te richten. “Denk aan operationele voordelen voor inventarismanagement, of een hogere rotatiesnelheid van de ladingdragers. Tegelijk is ons bedrijfsmodel gericht op duurzaamheid. Efficiëntere logistiek betekent bijvoorbeeld minder transportkilometers. Ook ‘verdwijnen’ dankzij onze sensoren minder ladingdragers, waardoor je als ondernemer geen nieuwe hoeft aan te schaffen.” Daarnaast helpen de data die de devices genereren bedrijven bij het opstellen van de CO2-verantwoording die ze in hun jaarrekening moeten opnemen.

Online supply chain inzichtelijk

Er zijn meer partijen die tracking devices leveren. Toch is CLC anders. Baars: “Iedereen begrijpt dat je op een pallet van een tientje geen device plaatst van zestig euro. Ons grootste onderscheidend vermogen: we matchen de waarde van onze devices aan de waarde van de ladingdrager.” CLC heeft een portfolio van tientallen devices, met uiteenlopende eigenschappen en mogelijkheden. De geavanceerdere varianten hebben bijvoorbeeld een GPS-antenne, terwijl de kleinste en goedkoopste devices uitsluitend passieve technologie bevatten, die reageert op bijvoorbeeld de scanner in een warehouse.

“Ze hebben één overeenkomst”, aldus Baars. “Ze communiceren met elkaar. Met de gecombineerde data kun je perfect bepalen op welk pallet je krat zich bevindt, in welke container dat krat staat en met welke vrachtwagen die container onderweg is. Dankzij deze gelaagdheid zijn we hard op weg om de hele digitale supply chain, de data chain, inzichtelijk te maken met The Traveling Asset Network.”

Duurzaam en circulair

Connected Load Carrier biedt de tracking devices aan as a service. Baars: “We blijven eigenaar, de klant betaalt een bedrag per maand en hoeft dus geen grote investering te doen. Is een device aan reparatie of vervanging toe? Dan regelen we alles. Daarnaast kunnen we op deze manier onze devices perfect refurbishen: een belangrijke doelstelling in ons streven naar duurzaamheid en circulariteit.”

De as a service-constructie houdt in dat Baars werkkapitaal-financiering nodig heeft. En dus moest CLC op een andere manier aan geld komen om de onderneming in een stroomversnelling te kunnen brengen. “Dat viel behoorlijk tegen”, vertelt hij. “Veel banken hebben een relatief lage bereidheid om te investeren in innovaties. De Rabobank ziet in dat ze bij ons niet investeren in producten, maar in een duurzaam model om de offline en online logistieke werelden te verbinden.”

Samen een verschil maken

Toch was het beschikbaar stellen van een financiering geen abc’tje, vertelt Startup en Scale-up Banker Vincent Ruis. “We willen bancair kapitaal beschikbaar stellen, passend bij de levensfase van een bedrijf. Tegelijk steken we graag onze nek uit voor ondernemers die bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van energie en duurzaamheid. Door je krachten te bundelen, kun je samen het verschil maken. De activiteiten van CLC sluiten heel mooi aan op waar we in geloven: het versterken van de maatschappij door verduurzaming en digitalisering.”

Ruis herinnert zich het eerste gesprek nog goed. “Tegenover ons zat een ondernemer die duidelijk niet pas gisteren was begonnen. Davy had bijvoorbeeld al een sterk team om zich heen verzameld, had zijn huiswerk gedaan en kon aantonen dat hij klaar was om op te schalen.” Accountmanager Grootzakelijk Ellen Verhoeven vult aan: “We zagen een sterke drive, gecombineerd met kennis én een strategie voor de langere termijn. Het verhaal van CLC klopt gewoon.”

Alvast in de startblokken

En de toekomst? Daarin zijn de mogelijkheden eindeloos, stelt Baars. Tenminste, als ‘we’ ketenbreed data op de juiste manier ontsluiten, interpreteren en inzetten. “Ik kan zo duizend-en-één voordelen noemen”, vertelt Baars. “Een eenvoudige: data leren ons waar vandaag lege pallets staan. Maar stel je voor dat je als transportondernemer weet waar die volgende week zijn? Dan kun je je logistiek écht anders gaan inrichten. De markt begint hier nu op voor te sorteren, een ontwikkeling die razendsnel gaat. Wij staan alvast in de startblokken.”

Ook je onderneming versnellen? Drie tips van Davy Baars:

1. Werk met goede mensen

“Een sterk team is goud waard. Zorg wel dat je je medewerkers waardeert. In het salaris dat je ze betaalt, maar ook in het vertrouwen dat je ze geeft. Want als je wilt innoveren en excelleren, moet je grenzeloos kunnen denken.”

2. Ga partnerships aan

“We werken niet met leveranciers, maar bouwen partnerships op. Leveranciers leveren, maar partners doen oprechte moeite om je visie te doorgronden. Je moet misschien meer investeren, maar je komt er wel verder mee.”

3. Geloof

“Geloof haal je niet uit een verhaal dat je opzegt. Je moet het voelen. Pas dan gaan ook anderen in je droom geloven. Vervolgens moet je bereid zijn om samen de steen de berg op te duwen, ook wanneer het loodzwaar is. Want op een dag gaat die steen rollen.”

Ben jij een ondernemer met een innovatief idee?

Zoek je een partner om dit idee naar nieuwe hoogten te tillen? Schakel dan met het Start & Scale-Up team van Rabobank en ontdek de mogelijkheden die Rabobank biedt in de vorm van financiële oplossingen, een netwerk en kennis om te groeien. De bank voor startups en scale-ups - Rabobank