Buitenspelen is nergens zo leuk als in Speeltuin Kitskensberg

19 december 2023 16:00

Speeltuin Kitskensberg in Roermond bestaat dit jaar 75. Voor dit jubileum bracht de speeltuin een fotoboek uit. Het schetst een mooi beeld van hoe de speeltuin door de jaren heen is gegroeid, maar óók zijn unieke karakter heeft behouden. De foto’s lezen bovendien als mooie herinneringen. Buitenspelen is nergens zo leuk als in Kitskensberg. En daar is bestuurder Nicole Golsteijn hartstikke trots op.

Trampolinepark Speeltuin Kitskensberg Roermond

“Kinderen zien en maken geen onderscheid, maar spelen ongedwongen met elkaar”

Niet meekijken, maar meespelen

Nicole: “Kitskensberg heeft altijd al een belangrijke maatschappelijke functie in de regio vervuld. Als speeltuin, maar ook als sociale ontmoetingsplek. Een plek voor jong én oud, waar iedereen welkom is. Inclusiviteit staat bij ons heel hoog in het vaandel. Iedereen kan hier spelen. Ook kinderen met een beperking. We hebben bijvoorbeeld verschillende speeltoestellen die toegankelijk zijn voor kinderen in een rolstoel, zoals een carrousel trampoline en zandbak. Dat gaat heel goed samen. Kinderen zien en maken geen onderscheid, maar spelen ongedwongen met elkaar.”

Van 1 tot 16 jaar

“Kitskensberg is een plek waar buitenspelen nog echt aanlokkelijk is. In het groen, met veel ruimte om te ravotten. We bieden een gevarieerd aanbod voor kinderen van 1 tot 16 jaar. Ook die verschillende leeftijden gaan heel goed samen. Mede doordat er voor ieder wat wils is. Kinderen kunnen hier makkelijk een paar uur spelen, ook de oudere. Op warme dagen bieden onze spartelvijver en waterspeelplaats lekker verkoeling. Met welvaartziektes als obesitas en bijziendheid is buitenspelen en bewegen belangrijker dan ooit. We kennen allemaal de 20-20-2 regel. Na 20 minuten beeldscherm, 20 seconden veraf kijken en 2 uur buitenspelen. Dat klinkt leuk. Maar waar kan dat nog, op een manier dat het voor alle leeftijden leuk en veilig is? Nou, het kan hier in Roermond. Tegen sociale prijzen. We zijn er namelijk ook voor mensen met een smalle beurs. En doen er alles aan dat zo te houden.”

Samen sterk

“Speeltoestellen gaan gemiddeld 15 jaar mee. Daarna komt er iets nieuws voor in de plaats. We kijken daarbij goed naar de wensen en behoeften van gezinnen. Want de kinderen en ouders van nu, zijn allang niet meer die van 75 jaar geleden. Wij bewegen graag mee. Daarvoor zijn we sterk afhankelijk van vrijwilligers, fondsen, subsidies en donaties. Gelukkig hebben we een fijne groep van zo’n 30 vrijwilligers, waar we altijd een beroep op kunnen doen. Daarnaast zijn we heel dankbaar voor de Vrienden van Kitskensberg en andere donateurs die ons een warm hart toedragen. Zo hebben we dankzij een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank Midden-Limburg eind vorig jaar een trampolinepark geopend voor jongeren van 8 tot 16. Een groot succes. Ook onze inclusieve verkeerstuin is bijvoorbeeld mede mogelijk gemaakt door de bank. Zo’n verkeerstuin verwacht je misschien niet in een speeltuin. Maar kinderen worden op deze manier al spelend vertrouwd met verkeersregels.

Ons volgende project is een Urban Sportpark, ook voor de wat oudere kinderen. We zijn daarvoor via onze website een crowdfundingactie gestart. Ook de opbrengst van ons jubileumfotoboek zetten we hiervoor in. Het boek draagt bovendien op een mooie manier bij aan een stuk erfgoedwaardering. Zo gaat een plek als deze nooit verloren.”


www.speeltuinkitskensberg.nl