Een nieuw initiatief voor de mentale gezondheid van jongeren in Venray

19 december 2023 16:00

Kinderen en jongeren hebben dagelijks te maken met ontzettend veel uitdagingen. Ongeveer één op de vijf jongeren kampt hierdoor met psychische problemen. Tegen deze achtergrond is Junior Experience Venray ontstaan.

Junior Experience Venray

Een initiatief van Junior Kamer Venray, samen met Stichting Durf te Vragen, Taboeiend en het Roger That Inspiratielab. Bedoeld om het taboe rondom mentale gezondheid bij jongeren te doorbreken. Bas Linssen van Junior Kamer Venray vertelt

Junior Experience

“Iedereen is weleens boos, bang of niet blij met zichzelf. Dat hoort erbij. Maar wat als je deze emoties heel vaak ervaart? En daardoor niet goed in je vel zit of zelfs somber bent? Dan is er misschien meer aan de hand. De Junior Experience speelt daar op in met een interactief lesprogramma: Taboeiend, van Stichting Durf te Vragen. De les is bedoeld voor alle leerlingen van groep 8 in de gemeente Venray. We bieden deze aan in het Roger That Inspiratielab. Een ontmoetingsplek waar jongeren van 11 tot 24 jaar hun veerkracht en talent kunnen ontwikkelen en geïnspireerd worden om te ondernemen.”

““EEN UNIEKE ERVARING OM VEERKRACHTIG EN ZELFBEWUST DOOR HET LEVEN TE GAAN””

Je beter voelen doe je samen

Jongeren maken in de Junior Experience op speelse wijze kennis met emoties en uitdagingen als angst, depressie, eetproblemen, dwang en trauma. Ze worden hierbij geholpen door de interactieve robot Foob. Ze leren dat het oké is om erover te praten. Wat ze kunnen doen als het niet goed gaat. En hoe ze hulp kunnen zoeken en vinden als ze het niet zelf weten. Aansluitend volgen ze een aantal creatieve workshops in het Inspiratielab.

Bas: “Leerlingen en leraren reageren heel positief. Er is meer aandacht voor het onderwerp. En steeds meer jongeren weten de weg naar het Roger That Inspiratielab te vinden. Er doen 17 basisscholen in de gemeente Venray mee. Ongeveer de helft heeft het lesprogramma doorlopen. De andere helft volgt in maart 2024. In februari is er ook een voorstelling voor ouders. Daarin delen we tips om bijvoorbeeld een stoornis of depressie te herkennen. En trucs om de mentale gezondheid van kinderen te bevorderen.”

Visie voor de jonge generatie

“Door onze ambities te bundelen, bieden we jongeren een unieke ervaring om veerkrachtig en zelfbewust door het leven te gaan. Inspiratielab Roger That was net nieuw in Venray en zocht een manier om jongeren te bereiken. Stichting Durf te Vragen wilde het lesprogramma Taboeiend ook aan groep 8 van de basisschool aanbieden. Junior Kamer Venray zag hierin een mooi nieuw project, om samen de mentale gezondheid van jongeren in Venray en omgeving te versterken. Daar zijn we, mede dankzij een waardevolle bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank Noord-Limburg, heel goed in geslaagd.

De Junior Experience is inmiddels meer dan een project. Het is een visie voor de jonge generatie, om veerkrachtig om te gaan met alle uitdagingen en levensvragen die op hun pad komen. We juichen het dan ook van harte toe als ook andere regio’s met de Junior Experience aan de slag willen gaan. Wij delen onze kennis en ervaringen graag!"

www.jkvenray.nl | www.stichtingdtv.nl | www.inspiratie-lab.nl

Het Roger That Inspiratielab bezoeken? Dat kan op maandag en donderdag van 14.00 tot 20.00 uur en op dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur aan Hoenderstraat 4-6 in Venray.