Delen smaakt beter

3 februari 2021 16:00

Ze komt uit een ondernemersgezin waarin hard werken, gezond eten en sociale bewogenheid de boventoon voeren. Niet zo verwonderlijk dat Mahan Eslami in Wageningen juist deze elementen samen heeft gebracht. In coronatijd geeft ze met een nieuw concept nog meer smaak aan haar bedrijf.

Delen smaakt beter

Verrassende combinatie

Onder de naam Food of Cultures heeft het horecabedrijf betaalbare gerechten uit de wereldkeuken op de kaart staan. “Dat is onze visie”, zegt Mahan Eslami (28) uit Wageningen. We gaan vijf jaar terug in de tijd. April 2015.

“Het belangrijkste was niet dat wij aan het werk gingen in de keuken”

Haar vader is al jaren ondernemer in de computerwereld, moeder is goed in koken en nog voor Mahan haar diploma businessmanagement op zak heeft, besluiten de drie elkaars krachten te bundelen. “Het belangrijkste was niet dat wij aan het werk gingen in de keuken, maar dat we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen wilden geven om zich te ontwikkelen als horecaprofessional. Misschien een verrassende combinatie, maar ik houd van uitdagingen. Vijf jaar later ligt de focus vooral op migrantenvrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels hebben wij twee vrouwen in dienst.”

En toen...

Toen kwam corona… Juist toen de horeca goed draaide, het leven van alledag voor de wind ging. Maar, Mahan ging niet bij de pakken neerzitten. Haar sterke ondernemersgeest en haar warme hart voor de medemens werden aangesproken. “We bedachten een eenmalige actie om 80 gratis maaltijden aan te bieden aan zorgmedewerkers en mensen die werkzaam zijn in de vitale beroepen. Die oproep ging viraal op Facebook en binnen twee dagen waren de maaltijden opgehaald! Het zette ons tot nadenken om een maaltijdservice te ontwikkelen, waarbij je niet alleen zelf geniet van gerechten, maar ook een ander laat genieten die het moeilijk heeft. Onze goede doelen waren voedselbankcliënten en nieuwkomers, bewoners in het AZC.” Hun concept - 5 maaltijden betalen, 4 halen werd een succes. “De klant doneerde een maaltijd en wij doneerden er nog eentje extra. Na twee maanden doneerden we ruim 650 maaltijden.” Food of Cultures startte een traject om twee goede doelen – de voedselbank en het AZC in Wageningen - structureel voor een jaar te ondersteunen. Mahan: “Per maand gaat het om ongeveer 500 maaltijden en op jaarbasis meer dan 6000 stuks.”

Lees hier het complete verhaal.