Minibibliotheek voor en door burgers

7 juli 2021 14:42

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de rol die basisvaardigheden spelen in de zelfredzaamheid van burgers. Lezen is bijvoorbeeld een must om mee te kunnen doen in de samenleving. Onze samenleving wordt sterker als iedereen mee kan doen. Echter als je moeite hebt met taal-, reken- en digitale vaardigheden heb je een grotere kans om minder goed te functioneren in de samenleving.

Minibibliotheek voor en door burgers

Zo kan iedereen meedoen

In Drenthe zijn ca. 45.000 mensen laaggeletterd. Gevolg hiervan is dat het voor deze groep bijvoorbeeld moeilijker is om een baan te vinden en is grip op geldzaken houden ook lastiger. Het kan voorkomen dat brieven van bijvoorbeeld banken, belastingdienst of gemeenten niet goed begrepen worden. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor laaggeletterdheid en zijn er diverse initiatieven om het te voorkomen of te verminderen. Iedereen verdient de kans om te kunnen (leren) lezen.

“Iedereen de kans geven om gratis te lezen”

Een mooi initiatief hierin zijn de Taalhuizen. In iedere gemeente in Drenthe vind je een taalhuis of taalpunt in de bibliotheek. Ook in Het Drentse Land tref je deze taalhuizen aan, o.a. in Borger, Hoogeveen, Westerbork, Diever en Zuidwolde. Je kunt daar terecht als je hulp nodig hebt met bijvoorbeeld taal, rekenen of digitale vaardigheden. Ook als je Nederlands als tweede taal aan het leren bent, kun je bij het Taalpunt in de bibliotheek terecht. We zien tegenwoordig bibliotheken en andere voorzieningen wel steeds meer verdwijnen uit de kleine dorpen. Daar staat tegenover dat er steeds meer initiatieven zijn van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op.

Onderdeel van deze beweging is ook het ontstaan van kleine bibliotheekjes voor en door burgers. Zo staan er op veel plaatsen openbare boekenkasten genaamd ‘minibieb’. In deze kasten staan boeken die gratis geleend, geruild of gewoon meegenomen mogen worden. In de gemiddelde minibieb tref je zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen aan. Zogenaamde zwerfboeken. Ook in het Drentse Land staan heel veel leuke openbare boekenkasten. Hoe mooi is dat? Samen met mensen uit de buurt boeken delen en zo iedereen de kans geven om gratis te lezen. Daar wordt iedereen beter van.