Zonnige toekomst voor energieke VV Nieuw-Roden

15 november 2022 14:35

In het jaar dat de club het 75-jarig jubileum viert krijgt het een mooi geschenk. VV Nieuw-Roden ontvangt van de Rabobank een bijdrage voor het leggen van zonnepanelen op het clubhuis. Dit helpt de energieke club aan een zonnige toekomst.

De voetbalclub is de trots van het ongeveer twaalfhonderd zielen tellende Nieuw-Roden. De gemeenschap mag dan niet zo groot zijn, gevoetbald wordt er op een heel behoorlijk niveau. Het eerste elftal van VV Nieuw-Roden kwam vele jaren uit in de derde klasse KNVB. Afgelopen seizoen zat lijfsbehoud er niet in en dus komt de club dit seizoen uit in de vierde klasse. De ambities zijn glashelder: de blauw-witten willen zo snel mogelijk weer de stap omhoog maken, het liefst nog dit seizoen.

Twee seniorenelftallen bij de heren telt de vereniging. Een vlaggenschip en een gezelligheidsteam op de zondagmorgen. Dit lijkt een vrij smalle basis voor voetbal op derdeklasseniveau. “Maar we hebben veel goede jeugd”, vertelt Margienus Uilenberg, die al 27 jaar penningmeester van de club is. Van ‘puppies’ tot jongens onder 19 (JO19), alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd: “Achter het eerste elftal zit een goede jeugdlichting. Die jongens spelen op zaterdag hun competitiewedstrijden en verschillende van hen kunnen dan op zondag mee als reservespeler met ons eerste elftal.”

Damesvoetbal

VV Nieuw-Roden heeft van oudsher ook een sterke naam in het vrouwenvoetbal, met name het zaalvoetbal. Zo wonnen de Nieuw-Roder dames van KTP Nieuw-Roden in 2018 zowel de KNVB-beker als de Supercup in de zaal. Momenteel heeft de club samen met Tolbert één dameselftal in het veldvoetbal. Zaalvoetbal is sowieso populair bij de club. Want ook de herenafdeling telt maar liefst zes zaalvoetbalteams. “Helaas is er in ons dorp geen sportzaal waar zij kunnen spelen, dus wijken ze uit naar sporthallen in de regio zoals De Hullen in Roden, het MFC in Zevenhuizen en Sporthal Hoogkerk. Dus voor de kantineomzet hebben we daar niet zo veel aan”, vertelt Uilenberg. Zelf is hij geboren en getogen in Roden, maar zijn ouders kozen voor de voetbalclub Nieuw-Roden. De voormalig medewerker van Waterbedrijf Groningen speelde nog een tijdje bij OKVC en Hoogkerk, de clubs in zijn toenmalige woonplaatsen, maar vestigde zich in 1988 definitief in Nieuw-Roden. Hij ging er weer voetballen en werd halverwege de jaren negentig penningmeester van ‘zijn’ club. De kantine is het kloppend hart van VV Nieuw-Roden, vertelt Uilenberg: “Het is een gezellige dorpsclub waar iedereen zich welkom mag voelen. We trekken geen spelers van buitenaf aan, al onze leden kiezen zelf voor onze club. En na de wedstrijden is er ook volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje even bij te kletsen tijdens een sfeervolle ‘derde helft’.” Gezelligheid was er ook volop toen het 75-jarig bestaan van de club werd gevierd, met onder meer een receptie op 30 september en op 1 oktober een groot feest in een feesttent, met buffet, live muziek en een film over de historie van de club. Die geschiedenis voert overigens nog verder terug dan 75 jaar. Want voordat de club in 1947 werd opgericht was er van 1932 tot de Tweede Wereldoorlog al georganiseerd voetbal onder de naam VV Via.

Maatschappelijk betrokken

Naast gezelligheid en sportiviteit speelt ook maatschappelijke betrokkenheid een grote rol binnen de club. Het sportpark ligt naast openbare basisschool De Poolster. De leerlingen van die school mogen voor sport en spel gebruikmaken van de voetbalvelden. Uilenberg: “Uiteraard doen wij ons uiterste best om de leerlingen te interesseren voor de voetbalsport en onze club. Zo houden we jaarlijks een vrienden- en vriendinnenmiddag. Ook geven spelers en trainers van onze club regelmatig clinics. Overigens zijn veel jeugdtrainers van onze club spelers van het eerste elftal.”

Naast de school maakt ook buitenschoolse opvang Kids Casa gebruik van de faciliteiten van de voetbalclub. Drie middagen per week zijn clubhuis en velden beschikbaar voor BSO Sport en Spel. “Het mes snijdt aan twee kanten. Want enerzijds maken wij ons zo als voetbalclub ook nuttig voor de lokale gemeenschap en anderzijds leren de kinderen van de school en BSO en hun ouders de voetbalclub goed kennen. Op deze manier staat de voetbalclub middenin de maatschappij.”

Duurzaamheid

VV Nieuw-Roden neemt ook verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid. Zo werd het twee jaar geleden grondig gerenoveerde clubhuis eerder dit jaar voorzien van warmtepompen en warmtewisselaars. Daarnaast wordt de veldverlichting op het trainingsveld vervangen door ledverlichting. Nieuw is dat het hoofdveld de tweede helft van dit jaar wordt voorzien van veldverlichting, zodat er in de toekomst ook lichtwedstrijden kunnen worden gespeeld. Ook deze gloednieuwe verlichting is volledig led. “De gemeente Noordenveld levert hieraan een mooie bijdrage en voor dekking van de rest van de investering hebben we gebruik gemaakt van diverse fondsen en subsidies”, licht de bewaker van de schatkist toe.

Veel sportclubs moeten in de huidige tijd alle zeilen bijzetten om financieel gezond te blijven. Energiekosten drukken daarbij vaak zwaar op de begroting, zeker gezien de huidige energieprijzen. De investering in duurzaamheid brengt ook een mooie reductie van energiekosten met zich mee voor VV Nieuw-Roden. Toen huisbankier Rabobank de actie Zonnepanelen op Maatschappelijke Gebouwen op touw zette, bood dit de vereniging een mooie kans om verder te verduurzamen. De club ging de strijd aan en kwam in het werkgebied van Rabobank Noordenveld West-Groningen als één van de gelukkigen uit de bus waarop het meest werd gestemd. Binnenkort liggen er 36 zonnepanelen op het dak van het clubhuis, een investering die voor vijftig procent wordt bekostigd uit deze actie. Uilenberg: “Via onder meer social media hebben wij flink promotie gemaakt om op onze club te stemmen. Dat leidde tot dit mooie resultaat. Met de 36 zonnepanelen kunnen wij als het goed is volledig voorzien in onze elektriciteitsbehoefte. Het is fantastisch dat zo veel leden van de bank op onze club stemden, wij zijn hier ontzettend blij mee!”


Tekst: Jan Johan ten Have
Foto: Aernout Steegstra (Rudie Wiersma Fotografie)