Ondernemer van de maand: De Heerenhoeve

20 september 2024 12:57

Middenin het groen en dichtbij de Zeeuwse kust ligt De Heerenhoeve. Je vindt er 115 melkkoeien, een heuse melktap, ambachtelijk ijs, verse zuivelproducten, vlees, allerlei evenementen en nog veel meer. Met veel liefde bereid en georganiseerd door de familie Vesseur. In en met de natuur werken ze aan een toekomstbestendig bedrijf dat midden in de samenleving staat. Samen zijn ze onze ondernemers van de maand.

OVDM

Nieuwe ideeën

Mariëlle vertelt: ‘In 2001 zijn we op deze stek in Oostburg gestart. Het melkveebedrijf dat John van zijn ouders had overgenomen in Tilburg moest plek maken voor industrie. Hier bouwden we een volledig nieuw melkveebedrijf. Maar allebei onze jongens willen boer worden en we wisten: dan is er meer nodig. Ze volgden de HAS en namen ideeën mee. Zoals eigen zuivelproductie. Het sprak ons aan: we zijn trots op onze melk en hoe mooi is het dan om daar nog meer van te maken?’

Van productie tot winkel

De aanmelding tot erkend zuivelzuiveraar werd gestart, Cas volgde cursussen voor zuivelverwerking en Lars ging op weg om ijsmeester te worden. In juli van 2020 schepten we voor het eerst ons eigen ijs. Toen nog in 10 smaken, nu zijn het er al 32. We installeerden een melktap, een ijsvitrine en openden een winkeltje. Je vindt er van alles. Vla, kefir, karnemelk, boter, maar ook streekproducten vanuit de omgeving. We leggen graag de verbinding met anderen producenten uit de buurt. Zo verwerken we bolussen, Zeeuwse sap en Zeeuwse babbelaars tot ijs. In de zomermaanden is onze winkel elke dag open, vanaf september van woensdag tot en met zaterdag.’

Goede zaken

De nieuwe bedrijfsactiviteiten lopen goed. ‘We boffen dat we in een toeristische regio zitten. Veel vaste toeristen weten ons te vinden en we leveren ook veel aan de horecasector. Maar we zijn ook heel actief. We belden bijvoorbeeld zelf de strandtenten en hotels die we mooi vonden en waar we graag ons ijs aan wilden leveren. En we introduceren telkens iets nieuws: zoals ijsproeverijen, ijspatisserie en een ijsscooter. We zijn erg blij met hoe het loopt en hebben er bovendien allemaal veel plezier in. We zijn omgeschakeld naar een VOF met onze zoons, ik ben gestopt met mijn baan. We werken goed samen volgens een strak schema. De eerste machines voor de zuivel hebben we al vervangen, we werken met de beste kwaliteit.’

Duurzaam ondernemen

Dat geldt ook voor de andere onderdelen in de bedrijfsvoering. ‘We zijn heel zuinig op onze dieren en ons land. We doen er alles aan om op een zo natuurlijk mogelijke manier te ondernemen. We hebben kruidenrijk en klaverrijk grasland dat goed is voor stikstofreductie maar ook bloemenranden, valkennesten, een steenuilenkast, vogelbroednesten, insectenhotel, natuurlijke knaagdierbestrijding en nog veel meer. Onze stal biedt een optimale leefomgeving voor onze koeien en we zetten ons in voor een goede waterkwaliteit. Ik vind het heel fijn om dat aan anderen te laten zien. Daarom ben ik ook Klassenboer én Gastvrouw van de streek. We hebben al zoveel groepen mogen ontvangen!’

Van Koeiendans tot Boerderijdag

Wil je ook eens achter de schermen van De Heerenhoeve kijken? Check dan heerenhoevenzuivelenijs.nl voor een afspraak of een van de vele activiteiten. ‘Zoals de seizoenstart waarbij de koeien voor het eerst weer in de wei gaan. En de jaarlijkse Campina Open Boerderijdag. Met hulp van zo’n 30 vrijwilligers presenteren we dan onze producten, organiseren kinderactiviteiten, geven rondleidingen en de dierenarts vertelt over z’n werk. Op onze ambachtsdag mag iedereen gratis in een kraampje zijn producten verkopen en tijdens Restaurant Weiland genieten gasten van een geweldig diner. We verwelkomen iedereen op dit soort dagen met ons hele gezin!’