De Regionale Schijf van Vijf

13 juli 2021 12:35

Tien miljard. Zoveel monden moeten er in 2050 in de wereld worden gevoed. Wat West-Brabant en Zeeland daarin kunnen betekenen? Veel!

De Regionale Schijf van Vijf

‘De wereld voeden met respect voor de omgeving, de natuur, de planeet. Duurzaam dus, maar ook economisch rendabel. Daarin speelt Nederland een belangrijke rol’, zegt John Oostvogels, directeur Food & Agri West-Brabant & Zeeland van Rabobank. ‘Er liggen hier in de regio dan ook volop kansen en uitdagingen, waar de sector op kan inspelen. Wij bieden daarbij op allerlei manieren ondersteuning. We helpen met financieringen, met kennis, met ons netwerk en met speciale programma’s.

“Andersdenkenden bij elkaar in groepen. Zo ontstonden dialogen tussen mensen die elkaar anders niet snel hadden ontmoet”

Zoals ‘Rabo Food Forward’. Een programma dat de komende jaren heel Nederland aandoet en waar we samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoeken voor uitdagende voedselvraagstukken. Tijdens het openingsevent begin 2020 staken daarbij zo’n 120 mensen de koppen bij elkaar. Niet alleen agrarische ondernemers, maar juist ook een cateraar, een ambtenaar en logistieke specialisten. Andersdenkenden bij elkaar in groepen. Zo ontstonden dialogen tussen mensen die elkaar anders niet snel hadden ontmoet. Na het eerste event gingen deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van concrete plannen om de regionale vraagstukken op te lossen. Het leverde uiteindelijk vier tastbare ideeën op die hopelijk succesvol worden, met Boer EN Zorg als uiteindelijke winnaar van de Food Forward Track in onze regio. Net zo belangrijk zijn de nieuwe verbindingen die zijn gelegd. Waardoor we elkaar hopelijk nog beter vinden om de wereld op het gebied van de voedseltransitie een stukje mooier te maken.’

De Regionale Schijf van Vijf

‘We kennen de Schijf van Vijf allemaal. De producten die daarbij horen haal je als consument bijna allemaal uit de regio. Vers en dichtbij, dus duurzaam’, vertelt plattelandscoach Franca van Nunen van Green Passion. ‘Met onze groep bedachten we de Regionale Schijf van Vijf. Een concept dat agrariërs kan helpen aan een beter en duurzamer verdienmodel. Daarvoor moet de consument de weg naar de boer of teler rechtstreeks weten te vinden, maar dat is niet zo eenvoudig. Want hoe laat je hen weten waar ze moeten zijn? En hoe zorg je ervoor dat een klant een volle boodschappentas kan meenemen? Veel organisaties zijn al bezig met die uitdagingen. Wij willen daarom een blauwdruk voor samenwerkingen ontwikkelen. Zodat ze elkaar makkelijker vinden en meer samenwerken om de voedselketen te verkorten. Een uitdaging waar ik graag aan wil werken en de hulp van Rabobank goed bij kan gebruiken.’

Meer informatie