Ondernemer van de maand: Huisartsenpraktijk Domburg

1 april 2022 14:12

Ze heeft geen doktersjas of stethoscoop en al helemaal geen medicijnendiploma. Toch is Marike Walhout de nieuwe eigenaar van Huisartsenpraktijk Domburg. En dat is vrij uniek in Nederland. We zijn trots op de gedurfde aanpak van onze Ondernemer van de maand april.

Marike mag dan geen huisarts zijn, de praktijk van de huisarts is haar verre van onbekend. In 1994 begon ze bij haar nieuwe onderneming als apothekersassistente. “Ik kreeg hier van huisarts Willem Spekhorst alle kansen om me te ontwikkelen. Ik werd doktersassistente, had tien jaar lang een echografiebureau binnen de praktijk en werd zelfs praktijkmanager, ook van praktijken in Veere en Serooskerke via de Zeeuwse Huisartsencoöperatie. Dat ik uiteindelijk van deze praktijk eigenaar zou worden, had ik niet kunnen dromen. Toch was het per 1 april zover.”

Kennis is onmisbaar

Praktijkmanagers die eigenaar zijn van de praktijk: dat zie je in Nederland niet veel. “Bij tandartsenpraktijken is al wel een verschuiving te zien naar splitsing tussen het ondernemerschap en het vak. Die trend ontstaat langzamerhand ook bij huisartsen. Jeugdige huisartsen richten liever eerst alle aandacht op het vak en hun patiënten. Ook de andere huisarts die in deze praktijk in loondienst is, wijdt liever haar tijd volledig aan haar patiënten. Dus toen mijn oude werkgever aankondigde met pensioen te gaan, zijn we gaan onderzoeken of ik de praktijk kon overnemen. De kennis die ik in het verleden opdeed is daarbij onmisbaar, want je moet natuurlijk wel snappen hoe het werkt in zo’n praktijk, welke netwerken eromheen liggen en wat patiënten nodig hebben.”

Multi-inzetbaar

Dat niet alleen: er was ook een financiering nodig. “Alleen al voor de goodwill natuurlijk. Zonder enige twijfel heb ik me als zakelijke klant bij Rabobank gemeld. Ik zat daar privé al en ik vind het prettig om alles onder één dak te hebben. Die keuze werd bevestigd: ik ben door Miranca Hage van de MediciDesk heel goed geholpen en daardoor ging het allemaal heel voorspoedig. Wij kwamen met een goed plan en onderbouwde cijfers, de bank regelde de rest. Mijn doel is nu om deze praktijk heel goed te laten draaien. Daarbij ben ik zelf multi-inzetbaar. Ik regel alles rondom de bedrijfsvoering, maar kan ook bloedprikken, werken in de apotheek en als doktersassistente. Daar word ik blij van, want ik vind de contacten met de mensen enorm leuk. En door die voeling met patiënten te houden kan ik als ondernemer ook beter anticiperen op hun wensen en behoeften.”

Ruim aanbod, beste service

Het kan dus zomaar zijn dat je aan de balie een doktersassistente spreekt die ook tegelijkertijd eigenaar is van de praktijk. “Dat maakt voor onze patiënten vast niet uit, de meesten kennen mij al zo lang. Het allerbelangrijkste is gewoon dat er goede mensen achter het doktersbureau én de praktijk staan. Met een ruim aanbod: zo is er de laatste jaren bloedprikken bijgekomen en hebben we ook een Praktijkondersteuner GGZ in dienst. Ik denk ook dat ik het leuk vind om de praktijk uit te breiden met verschillende disciplines. Maar altijd met oog voor de beste service voor onze 2.600 patiënten. Als commercieel gezond bedrijf, want alleen dan kunnen we deze voorziening hier behouden. En ik ben vast van plan om dat te realiseren. Want mijn hart ligt bij deze praktijk en bij dit mooie dorp.”