IJssalon Pinoccio - Puur geluk in een hoorntje

15 juli 2025 13:34

Je hebt van die dagen dat alles nét even wat lekkerder smaakt. De zon laat zich zien, je bent in goed gezelschap, hebt lekkere trek na het eten of je hebt simpelweg even tijd voor jezelf. Op precies dat soort momenten is een ijsje van Pinoccio de perfecte traktatie. Hun ijs staat synoniem aan ambachtelijke kwaliteit, een versbeleving en pure smaken.

IJssalon Pinnocio

Een ijsje eten is eigenlijk nooit echt gepland, dat maakt het moment nou juist zo mooi”, vindt Sanne Smit, die samen met Marco Koelman en Tim Klaver onlangs de vijfde vestiging van IJssalon Pinoccio opende. Na succesvolle salons in Schoorl, Bergen, Heemskerk en Heiloo is nu de kaasstad aan de beurt om kennis te maken met hun ambachtelijk bereide ijs. “Het is een spontane aankoop. Inmiddels zijn we een begrip in de regio en gelukkig kiezen veel mensen voor ons. Het is een klein, voor iedereen te veroorloven, verwenmomentje. We vinden het nog elke dag fantastisch om daaraan bij te dragen.”

Het roer om

“In de zomer van 2016 was ik klaar met mijn 9-tot-5 baan in de accountancy”, gaat Sanne verder. “Een kennis zei: ‘Pinoccio in Bergen staat te koop, is dat niks voor jou?’. Mijn hart ging meteen sneller kloppen. Samen met Marco, die behoorlijk wat ervaring heeft in overnameprocessen, heb ik het businessplan geschreven. Op dinsdag zat ik bij Rabobank om het businessplan nader toe te lichten en op donderdag kwam er al akkoord op de lening, die snelheid was ontzettend fijn. Een sprong in het diepe was het zeker, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. We hebben de receptuur overgenomen van de eerste eigenaar: ons ijs wordt ambachtelijk bereid in eigen keuken, met verse ingrediënten. Na de opening in Bergen volgden de andere vestigingen al snel.”
“We draaien elke dag vers ijs voor de volgende dag,” gaat Marco verder. “Dat proef je. Gewoon eerlijk ijs met een heerlijke smaak. In onze hazelnoot zít pure hazelnoot en in ons aardbeienijs zit een kilo Hollandse aardbeien. Dat klinkt logisch, maar is het lang niet overal.”

Warme band met Rabobank

In de groei en professionalisering van Pinoccio speelt Rabobank dus al jaren een essentiële rol. “Wij zijn ondernemers met hart voor ijs, maar je hebt ook een goede partner nodig voor je financiën, investeringen en groei,” zegt Marco. “Wouter Bakker, onze accountmanager bij Rabobank, denkt echt met ons mee. Hij kent onze branche, snapt ons tempo en is altijd bereikbaar als er iets speelt. Dat is vrij uniek, hebben we ervaren. Hij denkt ook met ons mee over het cashless maken van onze vestigingen. Klein geld is duur, onhygiënisch en arbeidsintensief, dus daar willen we wel van af. En natuurlijk denkt hij ook mee over de andere investeringen. Ons doel is groei, dus een sterke financiële partner is onontbeerlijk.”
Wouter: “Dat is heel fijn om te horen. De prettige relatie is wederzijds. Ik vind het fantastisch om met Pinoccio mee te groeien en de ondernemersdrift en -drive van Sanne, Marco en Tim te voelen.”

Booming, maar vol concurrentie

De Nederlandse ijsbranche is de afgelopen jaren flink gegroeid. Door warme zomers en de opkomst van ambachtelijke foodconcepten is de vraag naar écht ijs toegenomen. Tegelijkertijd neemt ook de concurrentie toe. “We zien steeds meer nieuwe ijssalons, vaak met een hip jasje”, vertelt Sanne. “En dan heb je nog de supermarkten met zogenaamd ‘ambachtelijk’ ijs in bakjes van vier euro.” Toch zien Sanne en Marco het vooral als een kans. “Wij gaan niet voor massa, maar voor kwaliteit en herkenbaarheid,” zegt Marco. “Onze klanten weten wat ze krijgen. En als je dat gevoel weet vast te houden, kom je een heel eind. Bovendien: mensen zijn kritischer geworden. Ze proeven het verschil.”

Een smaakvolle toekomst

Hoewel de branche onder druk staat van onder meer stijgende grondstofprijzen en personeelsschaarste, blijven Sanne en Marco optimistisch. “We pakken de kansen die op ons pad komen, maar blijven vooral trouw aan onszelf en aan onze klanten. Onze formule werkt,” besluit Sanne. “Het draait om échte smaken en een sfeer waarin mensen even tot rust komen. Dat blijft altijd nodig, misschien nu wel meer dan ooit.”