Eerste hulp bij energiebesparing

31 maart 2023 16:14

Elk weekend trekt Pio Voortman 27 jaar door het Utrechtse Overvecht om bij mensen thuis energiebesparende maatregelen te installeren. Daar wordt hij met open armen ontvangen, want door de forse energieprijzen verkeren veel mensen in zwaar weer.

Initiatief Energie-U zocht in oktober met spoed een team ‘energieklussers’: handige helpers die bij mensen thuis tochtstrips plakken, radiatorfolie bevestigen of een waterbesparende douchekop installeren. Door de stijgende energiekosten is de nood hoog, zeker in wijken waar minderbedeelde mensen wonen. Pio Voortman meldde zich meteen aan als vrijwilliger. Hij is trainee in de energietransitie en vindt het mooi dat hij naast zijn adviserende functie nu ook heel praktisch wat kan bijdragen. ‘Er bestaan al initiatieven waarbij mensen een gratis box vol energiebesparende middelen meekrijgen. Het lastige daarvan is dat niet iedereen weet hoe je die spullen moet gebruiken’, vertelt Pio. ‘Daarom is dit klusteam zo’n uitkomst. Op deze manier kunnen we mensen uitleg geven en meedenken hoe die energierekening nog verder naar beneden kan. Als ik bijvoorbeeld een oude vriezer bij iemand zie staan, weet ik: dat is een stroomslurper.’

Energiebesparende blik

Alle klussers kregen een korte training om de besparingsmaatregelen goed te installeren. ‘Ook leerden we een huis met andere ogen bekijken: op welke manieren kan ik hier stroom besparen?’ De klussers werken samen een lijst met adressen af, die door voedselbanken en kerken worden aangeleverd. ‘Laatst was ik bij een meneer die heel beleefd alle energiebesparende middelen afsloeg. Ik drong toen toch een beetje aan om het een en ander te installeren voor hem. Dat bleek een goede zet, want na afloop lachte hij van oor tot oor. Het raakte me dat hij zo bescheiden bleef, terwijl hij zo weinig had.’

Ken jij mensen die hulp kunnen gebruiken bij energiebesparing? Die het fijn vinden als iemand kosteloos tochtstrips aanlegt, radiatorfolie aanbrengt of ledlampen indraait?
Mail dan naar energieklussers@energie-u.nl. Zij kijken of deze mensen hier in aanmerking voor komen.
Goed om te weten: de energieklusser neemt materiaal mee. Dit kost verder niets.


De themagroep Energietransitie van de ledenraad van Rabobank Utrecht en omstreken heeft dit initiatief van Energie-U afgelopen jaar financieel ondersteund.