'Kinderopvang en ouderenzorg naast melkvee: het werkt!'

21 december 2023 10:32

“Je loopt minder risico als je diverse inkomstenbronnen hebt”, zegt Petra Blom (44). Vandaar dat zij en haar man besloten om niet alleen melkvee te houden, maar ook andere ondernemingen te starten. “Allemaal op dezelfde grond.”

Foto Kinderopvang MN

“Ik ben opgegroeid op een boerderij. En mijn man op melkveehouderij Veld-Zicht, waar we nu wonen en werken. We houden van het boerenleven. Maar dat betekent niet dat we elk soort boerenondernemerschap super vinden.” Zo besloot het echtpaar veertien jaar geleden de mestvarkens af te stoten. “We gebruikten die stalruimte liever voor iets anders. Zeker toen de regels voor mestvarkens strenger werden en de markt minder winstgevend.” Petra verdiepte zich in diensten die haar leuk leken en waar vraag naar was. “Terwijl mijn man de focus hield op het melkvee, startte ik een kinderdagverblijf in onze vroegere stal. Met succes. Inmiddels heeft de kinderopvang twaalf medewerkers!”

Gave chemie

Petra had al snel door hoeveel meerwaarde de boerenomgeving had voor kinderen. “Ik zag hoe zij opleefden door alle ruimte, buitenlucht en dieren. En ik dacht: zouden anderen daar niet óók baat bij kunnen hebben?” Zo kwam ze op het idee voor een derde onderneming. “Toen we een nieuwe melkveestal lieten bouwen, besloten we de oude stal om te vormen tot woonzorgruimtes. Sinds 2021 wonen daar zestien ouderen met dementie.” Petra laat hen geregeld samenkomen met de kinderen. “Dat creëert zó’n gave chemie. De ouderen en kinderen voelen elkaar goed aan en genieten van elkaars gezelschap. Fantastisch om te zien.”

Extra financier

“Banken zijn steeds voorzichtiger met financieren”, vertelt Petra. “Dat merkte ik toen ik krediet zocht voor onze woonzorgplannen. Maar Rabobank, die ook een lening had gegeven voor de kinderopvang, geloofde in ons.” De bank gaf een deel van het noodzakelijke krediet en hielp Petra een tweede financier te vinden. “Het is zo fijn als een bank meedenkt en meehelpt!” Ze raadt boeren met ondernemingsplannen dan ook zeker aan bij Rabobank aan te kloppen. “Weet je wat je wilt? Verzamel dan de juiste mensen om je heen. Van je partner en medewerkers tot financiers. Want alleen lukt het niet. Samen sta je sterker.”

“Ze betrokken ons al vroeg bij hun plannen.”

“Petra en haar man Hein bewijzen dat het kan: succesvol verbreden in de landbouwsector. Zij hebben zich echt opengesteld voor diversificatie, door op hun grond én kinderopvang én ouderenzorg aan te bieden. Die omschakeling was een schot in de roos. Wat mij vooral opvalt, is de passie waarmee zij hun bredere koers zijn ingeslagen. En de energie die ze krijgen van de nieuwe dynamiek die daarbij komt kijken. Bovendien vind ik het mooi hoe hun melkveebedrijf met ruim tachtig koeien een essentieel onderdeel blijft van hun activiteiten. Die basis houden ze in het oog. Hoe ik hun succes verder verklaar? Belangrijk is onder meer dat ze zich omringen met de juiste mensen. Van goede medewerkers tot sectordeskundigen. Het is fijn dat ze ook de Rabobank al vroeg betrokken bij hun plannen. Daardoor konden wij uitgebreid meedenken over hun financieringsmogelijkheden. Zo hielpen we ze om hun slagingskans te vergroten.”

Mark Oskam
Accountmanager Food & Agri
Food & Agri-team Midden Nederland