Bibliotheek en Rabobank starten DigiMaatje: samen digitaal op weg

25 oktober 2022 9:45

Je bent slecht ter been en wil graag via de computer boodschappen bestellen. Of zelf met de computer rekeningen betalen. Het is niet fijn als je bij dit soort zaken altijd de hulp van iemand anders nodig hebt. Rabobanken in de kring Zuid-Holland willen daarom samenwerken met bibliotheken met het project DigiMaatjes: om mensen in de regio digitaal vaardig(er) te maken.

Verzend het artikel per e-mail
Foto René Schotanus

DigiMaatjes: wat zijn dat?

‘DigiMaatjes zijn digitaalvaardige medewerkers van de Rabobank die klaarstaan voor mensen die online beter hun weg willen leren vinden. Je hoeft hiervoor geen klant te zijn van de Rabobank,’ vertelt Carla Beverwijk, coördinator DigiTaalhuis Hoeksche Waard. ‘De mensen worden persoonlijk begeleid, in de bibliotheek of bij de Rabobank, en krijgen zo in een veilige, vertrouwde omgeving de mogelijkheid om digitaal vaardiger te worden.’ Monica Awuy, coördinator van DigiMaatjes bij de Rabobank, benadrukt dat dit heel belangrijk is, omdat steeds meer zaken in het dagelijks leven digitaal geregeld moeten worden. ‘Denk bijvoorbeeld maar aan het online bestellen van een bloemetje, wanneer je slecht ter been bent en niet zo eenvoudig de deur uitgaat. Digitaal mee kunnen doen is dus zowel praktisch als fijn. Het vergroot de zelfstandigheid van inwoners en daarom werken wij hier als Rabobank graag aan mee’.

Waar helpt een DigiMaatje mee?

DigiMaatjes helpen bij specifieke digitale zaken, zoals het versturen van foto’s of online iets bestellen. Of ze helpen iemand op weg met het digitaal betalen van rekeningen. Los van de praktische kant, elk begin is moeilijk én spannend. Een DigiMaatje vergemakkelijkt die eerste stappen, helpt je op weg waar nodig en ondersteunt. De een-op-een hulp wordt gedurende een afgesproken periode een keer per twee weken gegeven in de bibliotheek of bij de Rabobank. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.